przepisy na salatki - 6500 przepisów (strona:243/434)

Śledź „pod szubą” 109

400 g śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki

królestwo garów
Brukselka - surówka z brukselki 97

Brukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4

królestwo garów
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 89

1 średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko

królestwo garów
Sałata lodowa z koprem włoskim i gruszką 127

sałata lodowa, 2 gruszki, 1/2 kopru włoskiego, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 1/2 cytryny, oliwa do smaku, Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny

królestwo garów
Czerwona cebula z gruszkami 94

1 kg czerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok

królestwo garów
Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami 111

400 g łosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi

królestwo garów
Sałatka z pomidorów i ogórków 1151

Typowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich:  20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki

królestwo garów
Rabarbar – sałatka z rabarbaru 79

1 kg rabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około

królestwo garów
Groszek z jajkami przepiórczymi 86

450 g groszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić

królestwo garów
Dymka na ciepło 60

pęczek dymki, sól, cukier, masło Dymka – jednoroczna mała cebulka razem ze szczypiorem. Świeża dymka powinna być twarda i jędrna. Cebulka powinna być biała a szczypior soczyście

królestwo garów
Sałatka z grillowanych pomidorów. 122

Sałata rzymska, małe pomidory, sól, pieprz, oliwa, cytryna, cukier Sałatę rzymską oczyścić z brzydkich liści, przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory

królestwo garów
Jabłka z chmielem - kaszanka/jabłka/chmiel/miód pitny/miód gryczany 104

4 jabłka, 3 szyszki chmielu, 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS, 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego, tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi Jabłka obrać

królestwo garów
Surówka z selera z jabłkiem 164

1/2 selera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce

królestwo garów
Groszek bez marchewki 125

400 g groszku mrożonego, 2 łyżki masła, 1 chili, sok z cytryny, cukier, W garnku rozpuścić masło, wsypać groszek, dodać posiekane chili i zagotować. Gotować 3

królestwo garów
Cebula ze śliwkami 124

550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, Cebulę pokroić w

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania