przepis - 33114 przepisów (strona:858/2208)

Placki z cukinii 187

przepisu wychodzi ok. 10 placuszków. Składniki: 2 cukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy

Emcia Pichci
Gazpacho andaluzyjski chłodnik 144

hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki i pozbawiają go pestek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery 169

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków.  Przepisy na dwa rodzaje burgerów.  Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian.  Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu.  Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą.     Burgery wieprzowo

Sto kolorów kuchni
Jabłka w cieście 330

Jabłek nie obieramy, gdyż w skórce jest najwięcej witamin. Jabłka w cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama smażyła takie jabłka w cieście dla mnie i mojej siostry na deser. Przepis jest prosty i warty wypróbowania dla tych, którzy poszukują pożywnej przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z truskawkami 150

serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem na tartę niebo z moich wypieków. Post Tartaletki z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bułeczki Caterpillar (gąsieniczki) 248

internecie przypadkowo natknęłam się na ciekawe zdjęcie zakręconych hot dogów, które od razu wpadło mi w oko. Postanowiłam je odtworzyć w mojej kuchni. Przepis na ciasto wykorzystałam ze sprawdzonego już wielokrotnie przepisu na hot dogi w bułeczkach z blogu mniam mniam. Wyszły wyśmienite. Fajnie się prezentują jak i smakują. Świetne

Marta Gotuje
Chleb pszenno – żytni 136

skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie z dodatkiem siemienia lnianego. Przepis pochodzi z kwestii smaku. Post Chleb pszenno

Marta Gotuje
Mus jabłkowy na zimę 209

Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko(...)pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania. * Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml. The post Mus jabłkowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mizeria słodko-kwaśna 891

Mizeria obok ogórków kiszonych na zimę to ostatnio jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów na naszym blogu. Nic dziwnego zachwycił się nią nawet J amie Oliver dodając na swoim blogu przepis na Summery Polish cucumber salad , czyli na naszą zwykłą mizerię Ja najbardziej lubię mizerię jaką przygotowywało się u mnie w domu z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Piotrek zaś robi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki po sudecku - z jagodami 195

może nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka  - 2 jajka  - 2 łyżki oleju  Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły.  Nadzienie jagodowe Na sudeckich szlakach spotkać można: - świeże jagody posypane cukrem - jagody z zalewy(...)cukrem - Jagody całe z mieszane ze zmiażdżonymi i cukrem - jagody zmiażdżone i zmieszane z kwaśną śmietaną i cukrem - jagody w formie frużeliny (polecam - zwięźle i nic się nie rozlewa) Przepis na frużelinę jagodową: - 0,5 l jagód - 1/3 szklanki cukru  - 3 łyżki wody - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Jagody zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce by puściły

Słodka sielanka
Miodownik tradycyjny 185

mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że to w ramach podziękowania. Wracając to ciacha... jest to przepis z zeszytu mojej teściowej (może właśnie w tym cały sekret że mu tak smakuje:)) Miodownik nie jest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet

Mania Gotowania
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 198

Ostatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,   migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam

Mania Gotowania
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 157

upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz. Przeglądałam ją w księgarni, i rzucił mi się w oczy przepis na podobną szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja wersja J Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłek

Mania Gotowania