Pogoda za oknem ostatnio jest jakaś kapryśna - raz jest ciepło, raz zimno, świeci słońce, a za chwilę sypie śnieg. Prawdopodobnie jest to główna przyczyna ogólnie panującego
My Culinary ArtS ocza zupa , jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby
Smaczna PyzaCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików
Słodka StronaSałatki owocowe łączą w sobie dwie wspaniałe rzeczy - delikatny słodki smak i zdrowie. Dlatego też tak bardzo lubię je tworzyć i się nimi "zajadać". Dziś prosta
Słodkie okruszkiJak to w piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz
Z Majeczką w kuchniO dobrym jedzeniu można by rozmawiać godzinami, życia wręcz nie starczy. O dobrym jedzeniu można by rozmawiać z każdym, niezależnie od wieku, płci, statusu społecznego. Największą
W kuchni Karmel-itkiWitam serdecznie w ten pełen słońca dzionek. Niedawno zawitała do mnie paczuszka , a w niej trzy oleje tłoczone na zimno od SEMCO Oleje wyjątkowe, gdyż
Z Kuchni Do KuchniKiedy słońce dzielone na raty To potrzebuję niezwykłej herbaty.. Promienie ostatnio dzielone łyżeczką I rzadkim gościem cieplutkie słoneczko ! ...ale w końcu pojawiło się słońce! Po
Z Kuchni Do Kuchnimojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie IV B jeszcze tylko moja przyjaciółka miała podobny. Oprócz kilku podyktowanych przez Mamę przepisów, większość stron wyklejona była recepturami wycinanymi z ówczesnej Kobiety i Życia . Myślę(...)pewnym czasie przejęła go we władanie i trzyma w swej kuchni do dziś. Powiem więcej, nie tylko trzyma, ale i wykorzystuje. A przez lata wzbogaciła go o dziesiątki kolejnych przepisów wyciętych, spisanych lub dostarczonych przez znajome osoby. Przepis na placek rabarbarowy był jednym z pierwszych, jakie wpisałam do zeszytu i, jak już wiecie, pierwszym z jaki zmierzyłam się
KUCHARNIANauczona doświadczeniem, gdy tylko dostrzegłam świeże owoce żurawiny na targowisku, zaopatrzyłam się w gigantyczną ich porcję. Wiedziałam, że gdy tylko nadejdą chłodniejsze dni, mój
Gotowanie to kochanieFaworki zawsze były nieodłącznym elementem karnawałowego czasu w moim domu i zwiastunem, że Ostatki są tuż tuż. Pojawiały się tylko raz w roku a ja
maniapieczeniaKilka o słów o rukoli, zdrowej, smacznej zieleninie, która powinna jak najczęściej pojawiać się na naszym stole zarówno ze względu na swój oryginalny smak, jak i
CoolinarniePLTort tęczowy chodził za mną baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na
Pyry na GazKorzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów
Pyry na GazOd dawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada
Pyry na Gaz