Nabrałem ostatnio ochoty na łososia ale jak to na mnie przystało ( a moja natura łamie stereotypy ) musi być oryginalny i tak oto powstał Łosoś w
Mechanik grillujeSzybki, pyszny kurczak z dodatkiem słodkiej papryki i solidną porcją ziół. Coś dla tych na wiecznej diecie, ale z makaronem bądź ryżem tworzy pyszne danie obiadowe
Magiczne Życie MartyBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam
Mango PapajaZnam bardzo mało osób, które niezbyt lubią kawę. Ja nie wyobrażam sobie bez niej poranka i w ogóle lubię ją pod każdą postacią (pamiętacie kawową panna
Okolice PalnikaCzasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22
Pasja SmakuZupę pomidorową robię bardzo rzadko, zdaje się nawet, że na palcach jednej ręki mogę te razy z ostatnich lat policzyć. Nie wiem nawet dlaczego, skoro lubię
Zdrowa Kuchnia SowyChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam
Smaczne ZdroweDżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno
Smakołyki BerenikiTarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty
Smakołyki BerenikiKruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie
Smakołyki BerenikiPaluszki krabowe omijałam zawsze szerokim łukiem bo skład wcale nie zachęca do ich jedzenia. Krabowe są tylko z nazwy a tak naprawdę to sprasowane resztki rybiego
Smaczna PyzaMam wrażenie, że słupek rtęci wybuchnie. Rozgrzany do czerwoności, niebezpiecznie zbliża się ku temperaturze czterdziestu stopni w słońcu (na szczęście). Wszystkie możliwe zacienione miejsca pozajmowane - kto
W kuchni Karmel-itkiUdało mi się znaleźć jeszcze trochę dorodnych truskawek, dlatego musiałam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego! Stworzyłam wyborny lodowy, niezwykle delikatny i aksamitny w smaku, z
Z miłości do słodkościCoś z niczego, czyli do jedzenia co tu zrobić ale się nie narobić. Efekt tego co było w lodówce, czyli sałatka prosta, klasyczna, do tego roladki
Bernika - moj kulinarny pamietnikOwocowe koktajle doskonale zastępują tradycyjne śniadania, ja szczególnie uwielbiam je pić w upalne, letnie dni, kiedy nie chce mi się jeść normalnych posiłków. Pijąc je można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię