Orzeźwiający koktajl z mango należy do moich ulubionych, zwłaszcza zimą. Przepis dostałam od kumpeli Edyty :) Jeśli kupujecie mango, to zawsze musicie trzymać się dwóch zasad: po pierwsze musi być w miarę miękkie (nigdy twarde), a po drugie musi mieć intensywny zapach (zawsze obwąchuje je jak wariatka :) Jeśli mango nie spełnia tych dwóch zasad, to lepiej odłóżcie je z powrotem. Przepis
Delicious TitbitsDziś bez gotowania i pieczenia :) za to eksperyment ze smakami i bez większego wysiłku. Prosty przepis na przekąskę, którą wypróbowaliśmy niedawno. Ostry cheddar i słodki miód :) Z pewną taką nieśmiałością podeszłam do koncepcji takiego połączenia, ale skoro większość produktów dziwnym trafem w domu była dostępna, to czemu nie spróbować :) W zasadzie nie było głównego składnika czyli cheddara, ale czego(...)znalazł - Lidl zawsze niezawodny :) - reszta w domu była, więc zrobiliśmy, spróbowaliśmy i było ciekawie... w każdym razie inaczej. Nowe odkrycia zawsze cieszą, tym bardziej, jeśli sprawiają przyjemność naszym zmysłom. Przepis: Cheddara kawałek słuszny (w zależności od spodziewanej liczby spożywających - cały kawałek ważył pół kilograma, więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść
Delicious TitbitsPrzepis na tą nalewkę pochodzi od słynnego w przyszłości polskiego biegacza, który w maratonach, półmaratonach i innych biegach katorżniczych się udziela, ale też i pyszne nalewki robi :) Jego imbirówkę degustowaliśmy już rok temu i bardzo nam zasmakowała, ale jakoś odwagi nie starczyło, żeby taką samą zrobić. W tym roku, nie tak dawno, mieliśmy okazję ponownie spróbować i jej smak(...)znów ujął, więc w tym roku pierwszą nalewką będzie imbirówka. Przepis jest bardzo prosty (nieco przez nas zmodyfikowany), a co z tego wyjdzie, to zobaczymy później i oczywiście nie omieszkamy Wam wspomnieć. Na chwilę obecną nalewka już się klaruje w piwnicy i czeka aż za jakiś czas przy filtrowaniu jej spróbujemy, ale pierwsze wrażenia zapewne najwcześniej jesienią :) W słoju dwulitrowym
Delicious TitbitsUzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się, że od mojej ulubionej blogerki Doroty Świątkowskiej. Czemu mnie to nie dziwi :) chyba już każdy o niej słyszał..., a ja w prezencie urodzinowym dostałam jej książkę z przepisami. Byłam wniebowzięta, bo po prostu(...)lepszego prezentu jak ksiązka z przepisami na wspaniałe wypieki. Ciasto nie jest za słodkie ani za kwaśne - takie w sam raz :) Przepis oryginalny znajdziecie tutaj . Składniki
Delicious Titbitsmacie jeszcze przepisu na babkę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta babka nie może się nie udać. Po pierwsze jest z pewnego źródła czytaj "przepis od super kucharki", po drugie bardzo prosta w przygotowaniu, a po trzecie przepyszna. U mnie zawsze gości na wielkanocnym stole :) Składniki
Delicious TitbitsSałatka z kurczakiem. Sałatka z piersią kurczaka. Sałatka z wędzonym kurczakiem. Przepisy na sałatki z kurczakiem. Sałatki z grillowanym kurczakiem. Sałatki z gotowanym kurczakiem. Post Sałatka z kurczakiem. Sałatka z piersią kurczaka. Sałatka z wędzonym kurczakiem. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzepis na pyszne, słodkie ogórki konserwowe wg tradycyjnej receptury mojej babci. Post Ogórki konserwowe pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sernik z kajmakiem i Snickersami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. Snickers, sernik, przepis
Kulinarne PrzebojeBlondynki- Blondynka Gotuje . Dostałam mega pakę, najróżniejszych makaronów, które są prześwietne ;)) Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi
Czerwona PorzeczkaWspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu. Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi z tej strony :) Składniki: 3 duże marchewki 3 łyżki oleju szczypta natki pietruszki 4 ząbki czosnku przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Marchewkę kroimy na kilkumilimetrowe talarki i smażymy na oleju, aż troszkę zmięknie, około 10 minut. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Czosnek kroimy
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z bloga Kuba Pichci. Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki
Czerwona PorzeczkaNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta
Czerwona Porzeczkatakie przepisy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To jeden z nich, a znalazłam go na blogu Ivka w kuchni. Jeśli macie sporo rzeczy w lodówce, które trzeba użyć, to takie kotleciki to dobry pomysł ;) Dodatki można dobrać samemu, zależy co macie w lodówce ;) Smacznego! ;) Składniki: dwa filety z kurczaka pół papryki czerwonej pół cebuli czerwonej pół szklanki kukurydzy
Czerwona Porzeczkamogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to prawda ;) Swoje miejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste i pachnące rozmarynem- to lubię!:) Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach. SMACZNEGO!!! ;) Składniki: 6 kotletów z mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki
Czerwona Porzeczkaodstawiamy na godzinę do lodówki. Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka