przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:504/600)

Łazankowy gulasz z mini chorizo 192

Gulasz to coś co wychodzi zawsze i w czym można połączyć różne produkty, smaki i zapachy. Tym razem gulasz mięsny połączyłam z pikantnymi kiełbaskami chorizo. Fajnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kolorowe proste salatki 191

Wpis prosty, szybki, nieskomplikowany. Pomysł na sałatki, jedna bardziej obiadowa, druga kolacyjna. Jedna ostrzejsza, druga delikatniejsza. Którą wybieracie? Czytaj więcej »

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moje ratatouille na pochmurne dni 151

Gdy za oknem plucha, zimno, ze ma się wrażenie ze najlepiej zapaść z sen zimowy, wtedy nachodzi mnie ochota na coś kolorowego, iście wiosennego, rozgrzewającego i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 148

Sezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pałki po cygańsku 433

Swego czasu ten przepis bił rekordy popularności na stronie Galerii Potraw. Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami tez go wtedy wypróbowałam. I muszę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

Uwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fish and chips wg Blumenthala 178

Co takiego jest w tym daniu ze Anglicy go uwielbiają?.. dla nas to przecież zwykła smażona ryba i frytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikantny gulasz z wątróbki 160

Kto lubi wątróbkę drobiową? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maczanka śląska 144

Do tej pory ta potrawa kojarzyła mi się tylko z Krakowem jako maczanka krakowska. Jednak, kiedy sięgnęłam po książkę Hanny Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym 173

Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym 183

Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki botwinki i fety 196

Czerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki z piersi kurczaka na szparagowym dywanie 181

Zeszły weekend spędziłam w Warszawie na konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę Unilever - Knorr z okazji 175 lecia tej marki. Spośród wszystkich zgłoszeń zostało wybranych 30 przepisów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorada z grilla lekko tajska 138

Dorady jakiś czas temu zobaczyłam na blogu u Eweliny, były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety w piwie z liściem 187

Dobry kotlet nie jest zły  prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie

Bernika - moj kulinarny pamietnik