Czasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli
Moje domowe kucharzenieałkiem zapomniałam o tym przepisie, ale ostatnio tknęło mnie, żeby zrobić dziewczynkom coś innego do szkoły. Kanapki nawet te wymyślne mogą się znudzić, a taka domowej roboty słodka bułeczka jest o wiele lepsza niż kupne w sklepiku. I nagle, zaglądając do szafki, wpadły w moje dłonie rodzynki -już wiedziałam co zrobię. Czytaj więcej
FarmażonyKefir jest doskonałą bazą do różnych słodkich deserów, których smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Desery na bazie kefiru są niskokaloryczne, dietetyczne, lekkie i delikatniejsze od deserów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniczym małe dziecko lubię też prezenty. Miło je dostawać, ale równie miło dawać. Dla naszych bliskich i przyjaciół co roku przygotowuję słodkie drobiazgi. Mam w tym wielką przyjemność. Staram się by za każdym razem było to coś innego, coś nowego. W tym roku to małe czekoladki marcepanowe, skrywające w swym wnętrzu orzech laskowy, całość w pysznej, gorzkiej czekoladzie
Przysmaki Karolkiweekendu. Choć te piątkowe pierogi kojarzą mi się najbardziej z dzieciństwem, a nie przypominam sobie, żeby ktoś wtedy coś mówił o nadchodzącym weekendzie. Na temat pierogów można toczyć długie dyskusje, czy tylko ruskie czy inne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż
bistro mamasprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie sprawdza się idealnie. Na blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo! Dzisiaj jednak nie o dyni, ale o pospolitych
Pożeraczka, czyli raz adobrzechciało mi się ruszać po niemalże dwugodzinnym spacerze, który sobie z C. i Ptysią urządziliśmy wczesnym popołudniem. A zjadłoby się coś dobrego, oj zjadło... Nic nie poradzę na to, że nawet w takie ciepło chce mi się słodkiego. A najlepiej z rabarbarem, bo kilka lasek czeka grzecznie na wielką chwilę. I nie wiem, jakim cudem właściwie, ale naszła mnie chęć(...)wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko odrobiny cukru, karmelu nie ma więc zbyt dużo, ale dzięki temu całość jest idealnie słodka. Porcja jest - moim zdaniem - bardzo akuratna - bardziej śniadaniowo-podwieczorkowa niż deserowa. Ale właśnie tego było mi trzeba. Czuję się usatysfakcjonowana. Teraz muszę się jeszcze dowiedzieć, co C. myśli na temat
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkości , starając się , by za każdym razem było to coś innego , ale coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica
Ostra na SłodkoMargarytki , która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich zbiorach podobny placek a ciasta z maślanką mi nie straszne to razem ze Słodką Babeczką postanowiłyśmy podjąć wyzwanie. Upiekłyśmy, przetestowałyśmy i zastanowiłyśmy się co może być przyczyną tego, że czasami komuś
Smaczna Pyzawymieszały) Na masę jabłkową: * ok. 1kg jabłek (można dać więcej, kto jak lubi :)) * jeżeli jabłka nie są dość słodkie można posłodzić * cynamon do smaku (w moim przypadku jest tu go baaardzo dużo:D) Na warstwę białkową: * 3-4 białka jajka * coś do posłodzenia Składniki potrzebne do wykonania spodu łączymy razem (gdy używamy pastylek słodziku pamiętamy o ich rozkruszeniu :) Mieszamy
Zdrowie na języku :P" Podobno wrzesień ma być ciepły - poza tymi dniami kiedy będzie zimno ;) czasem jak się coś usłyszy w Polskich mediach to nie wiadomo czy się śmiać czy
Słodkie PrzyjemnościDziś od rana miałam smak na czekoladę! Duuuużo czekolady! Postanowiłam sobie porządnie dogodzić i zrobić coś , co zaspokoi podniebienia nawet wybrednych smakoszy! Molten lava cake - chyba
Ostra na Słodkojuż coś przecież znaczy. Bardzo się cieszę, że w końcu odpocznę i wyjadę nad jezioro z eM. i znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła
Słodkie Przyjemnościserii niedietetycznie, ale bardzo smacznie :) Jak co dzień, przeglądając durszlaka natknęłam się na smakowicie wyglądającą babkę marmurkową :) Planowałam upiec coś dla rodzinki, ale nie miałam jeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża
Zdrowie na języku :PChoć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach! Kakaowe brownie z czerwonym winem
Pożeraczka, czyli raz adobrze