przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:81/600)

Tort z M&Msami 115

słodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim(...)syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia

Smaki Przyprawy i Kolory
Tiramisu. 153

lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować.  Składniki: ( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery mniejsze porcje, dać wtedy więcej biszkoptów). Okrągłe biszkopty, 50ml amaretto, 250g sera mascarpone, pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej ( 1 i 1/2 łyżeczki kawy), 4 żółtka, 4 łyżki cukru, ciemne kakao - do posypania. Te składniki można zastąpić(...)innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka.  Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć

W kuchni u Moniki
Torcik Babci Danusi 131

Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.  Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa(...)pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę. 2. Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C (blaszka 39x23cm). Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą

Kuchnia w czekoladzie
Tort Bakaliowa straciatella 166

Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu(...)kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka w proszku 0.5 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki wody 250g wiórek kokosowych Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kawowy: Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Pomału

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 176

zrobić na urodziny swojej Córeczki. Chciałam, aby miał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki:  500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Aby sprawdzić, że biszkopt jest upieczony delikatnie palcem możemy dotknąć jego brzeg. Jeżeli boki ładnie odchodzą od formy oznacza

ChilliJemy
Torcik - owoce leśne 175

mnie by zrobić na weekend do kawy torcik, ale taki mały... na tortownice o średnicy 16 cm, nie spodziewaliśmy się żadnych gości, więc większego byśmy nie przejedli :) Przepis na biszkopt mam sprawdzony i niezawodny, więc upiekłam biszkopt, a potem już mi tylko została do zrobienia bita śmietana o smaku owoców leśnych. Składniki: biszkopt:  3 jajka, 60 g mąki pszennej(...)smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy

Aga w kuchni
Biszkopt migdałowy 113

Puszysty, lekki biszkopt migdałowy, torty z jego wykorzystaniem są bajeczne! Przygotowanie nie zajmuję dużo czasu, a efekt na pewno Was zadowoli. Gorąco polecam! Składniki: 6 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas(...)Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170 st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60 cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 3. Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Śliwkowa Pokusa 111

Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Ponadto: 100 g biszkoptów okrągłych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Z masą budyniową i śliwkami 110

lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony

Motylkowa Kuchnia
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 179

truskawek 50 ml świeżo zaparzonej kawy łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie(...)Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio na przemian. Zakończyć

KreatywnePiny
Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) 123

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany(...)szkl. cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Kakao mieszamy z mąką i przesiewamy dwukrotnie. Piekarnik nagrzewamy do 170 o C. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na małych obrotach na prawie-sztywną pianę (ok. 3 min). Stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy

psgotujemy
Tort czekoladowo-wiśniowy z kremem waniliowym i galaretką 149

Składniki: Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm) 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka 280 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Żółtka utrzeć z połową cukru pudru przez około 8 minut. W drugiej misce ubić białka z pozostałą ilością cukru pudru przez około 8 minut.  Oba rodzaje mąki przesiać(...)zniszczyć ubitej piany. Ponownie dodać 1/3 mąki, wymieszać. Podobnie postąpić z pozostałą ilością mąki. Przelać masę do tortownicy i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić biszkopt i przekroić na pół*. *Jeżeli chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy

Moja Galeria Smaku
Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) 185

śniegu, do tego cały czas pada, a kotu nie chce się wychylić nosa z domu(ze mną jest podobnie ;)). Dzisiejszy przepis to efekt moich kolejnych eksperymentów. Tym razem upiekłam biszkopt na bazie znanego mi dobrze(i pewnie części blogosfery również) przepisu z Moich Wypieków. Nie użyłam do niego mąki pszennej - zastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem za to jest bardzo(...)prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) Biszkopt:  5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół na pół 1/4 szklanki

FitKot
Pyszny deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i malinami 163

cudownymi malinami. Myślę, że ten deser zaspokoi podniebienie niejednego łasucha :) Składniki : Ok 250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem(...)wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy z żółtek i serka i mieszać delikatnie. Zaparzyć owocową herbatę (u mnie malinowa). Biszkopty ułożyć na płaskim talerzu i polewać je delikatnie herbatą, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, ponieważ będą się rozpadać. Wsypujemy maliny do szklanki i ugniatamy je widelcem. Do szklanki lub pucharka ułożyć na dnie: biszkopty, serek

The Sweet Damsel
Tort z kremem z bitej śmietany i mascarpone 145

Witajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z  przepisu  Bakeholic  ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI:   7 jajek rozmiaru L   1 1/2 szklanki cukru   1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę. Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go. Biszkopt kroimy dopiero

The Sweet Damsel