przekąski - 40822 przepisów (strona:630/2722)

Śledzie z marynowaną śliwką 21

Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: ? 4 filety śledziowych a’la matjas w oleju ? 1 słoiczek śliwek marynaowanych ? 1 łyżka majonezu

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 27

Bardzo lubię wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 25

potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: ? 1 większy brokuł ? 1 mały owoc granatu ? 200 g sera ricotta ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuł podzielić

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 20

niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje z waflami ryżowymi jako przekąska. Bez glutenu, bez jajek. Składniki: ? 1 szklanka ugotowanego ryżu ? 1 małe awokado ? 1 gorzka czekolada ? 2 łyżki kakao ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? 2 łyżki miodu ? 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

To co kocham
Pierogi z jabłkami 23

preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który zgrzytał między zębami podczas jedzenia. Jeśli zdarzyło się, że nie zostały od razu zjedzone i wystygły, to były doskonałą przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki

To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 25

raczej szaro-bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 buraczek czerwony ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 4 łyżki oliwy ? 3 łyżki posiekanej natki

To co kocham
Sakiewki z serem i prażonymi jabłkami 27

naleśniki. Takie też wychodzą z przepisu mojej mamy, które prezentowałam kiedyś jako naleśniki z serem. Do sakiewki można włożyć również farsz na słono, pieczarkowy lub mięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem. Składniki: ? 6 naleśników z tego przepisu ? 6 łyżek serka śmietankowego ? 1 łyżka cukru pudru Prażone jabłka ? 2 jabłka ? 1 łyżeczka płaska cynamonu ? 4 łyżeczki brązowego cukru

To co kocham
Zdrowy baton bananowy 24

naturalnie słodki i naturalnie zdrowy. Bez glutenu i bez jajek, ale smakowo dorównuje glutenowcom. Można się nim zajadać bez ograniczeń i bez liczenia kalorii.  Idealny do kawy, na przekąskę do pracy czy na zwykłe bezkarne obżarstwo. Składniki: ? 3 banany ? 2 czubate łyżki masła orzechowego ? 1/2 szklanki mąki ryżowej ? 1/2 szklanki mąki migdałowej ? 1 mały jogurt natualny ? 1 łyżeczka proszku

To co kocham
Superfood czyli superżywność 27

jednak rezygnować ze zwykłego jedzenia, należy jedynie umiejętnie włączyć superżywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Czyli dalej jemy 5 posiłków dziennie, 3 większe i 2 przekąski. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Odżywiajmy się w sposób przemyślany, a nie modny. Łyżka nasion chia z jogurtem jest dużo bardziej odżywcza niż ciastka

To co kocham
Rolada z indyka z suszonymi owocami 23

Soczysta i aromatyczna rolada z indyka pachnąca suszonymi owocami to doskonała przekąska imprezowa. Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami w każdej postaci. Ta rolada prezentuje się bardzo dobrze i równie dobrze smakuje. Składniki: ? 1 filet z indyka

To co kocham
Babka ziemniaczana 25

lepiej smakuje kiszka ziemniaczana! Moją babkę upiekłam w formie placka. Dlaczego placek, a nie babka? Bo pieczony w większej tortownicy, przez to bardziej płaski. Taki więc placek jedliśmy jako przekąskę z kwaśną śmietaną i łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: ? 1 kg ziemniaków

To co kocham
Sałatka z jarmużem i cieciorką 26

sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: ? 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak ? 1 puszka cieciorki ? 1 marchewka ? 4 łyżki ziaren słonecznika ? 4 liście jarmużu Sos ? 4 łyżki oliwy ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 łyżeczki

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 24

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas

To co kocham
Sałatka z bobem i pęczakiem z sosem winegret 29

Sezon na bób w pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się

To co kocham
Pasta kanapkowa z bobu 25

widzę bób. I chociaż tego lata bób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane na twardo jajka – 1 łyżka masła – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki serka śmietankowego – 3 łyżki soku z cytryny

To co kocham