Najlepszy przepis na tradycyjną cukinię marynowaną w słoikach na zimę, który zawsze się udaje. Cukinia świetnie sprawdzi się do: sałatek, kanapek, przekąsek oraz obiadu. Uwielbiam cukinię, dlatego każdego roku zamykam ją w słoikach w słodko kwaśnej zalewie. Po pasteryzacji będzie cieszyć smakiem przez całą zimę. Cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Nie sposób w sezonie wykorzystać cukinię, która rośnie
Ania gotujesamo zasmakują Wam na zimno. Można je też wypełnić w środku ulubionymi dodatkami (np. ser, warzywa, pieczone mięso) i podpiec, stostować lub zgrillować, by cieszyć się pyszną ciepłą przekąską. Te chlebki sprawdzą się idealnie jako dodatek do grillowanych pyszności, w drodze na szlaku lub jako zamiennik klasycznego pieczywa w ciągu dnia. Jeżeli nie chcecie wyrzucać pozostałego zakwasu, serdecznie zachęcam
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiąższu. Istnieją jednak sprawdzone sposoby, które pozwoli pozbyć się nasion, nie brudząc zarazem wszystkiego dokoła. Jak wyjąć pestki z granatu? Pestki granatu – moc wartości odżywczych Nasiona granatu to świetna przekąska dla osób, które dbają o swoje zdrowie i nastrój. Bogate w witaminę C, błonnik i liczne antyoksydanty, korzystnie wpływają na odporność, chronią przed przedwczesnym starzeniem się i wspierają funkcjonowanie najważniejszych
Rozdomowionazwiązku z tym powściągliwe nastawienie jednych wcale nie oznacza, że drugim taka opcja wydaje się abstrakcyjna. Zresztą w okresie jesienno – zimowym mamy mnóstwo innych przepisów na doskonałe warzywne przekąski jak na przykład surówka z selera i jabłka , czy też surówka z białej kapusty i pora . Oba te przepisy dowodzą, że poza sezonem też można przygotować zdrowe i pożywne surówki
Kuchnia Na WypasiePrzepis Dominiki był trochę inny niż mój dzisiejszy, aczkolwiek bardzo się nim inspirowałam. Róbcie, bo warto. Zeżarłyśmy z Tolą całą porcję. Przy okazji przypominam Wam przepis na inną wegańską przekąskę, na seler z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską . Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Parę słów jeszcze na temat diety
Kardamonovyciężko będzie je wmieszać w resztę składników, ale nic z tych rzeczy. Polecam jednak wszystko wymieszać rękami, powoli i dokładnie. Granola to bardzo zdrowe i przepyszne śniadanie lub przekąska. Jak zrobicie jedną, będziecie próbować robić kolejne. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki pestek dyni pół szklanki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki płynnego miodu
Kardamonovyzmieniłam, dodałam np. ocet, którego w przepisie nie było). Chociaż ten przepis jest tak popularny, że i bez Hani spokojnie dałabym radę. Zresztą na blogu mam wegańską wersję tej przekąski. Zapytacie z czym? A z bakłażanem . I składniki są praktycznie identyczne. Nie licząc ryb oczywiście. Tytułowe śledzie są jednymi z moich ulubionych. Od czasu do czasu zdarzało mi się kupować
Kardamonovypraktycznie zawsze w lodówce, w tym wypadku jednak śmietana zrobi lepszą robotę. Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem konserwowym wyszły naprawdę super. Z reguły tego typu przekąski dużo lepiej smakują na drugi, trzeci, czwarty dzień. W tym wypadku, już po zrobieniu, smakowały świetnie. Strach się bać co będzie jutro. Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 2 średnie ogórki konserwowe
Kardamonovydodaniu przepisu w miarę sprawnie, bo jest wart ekspresowej publikacji. Widzę, że w sklepach coraz rzadziej można dostać małą, młodą cukinię, która idealnie nadaje się do tej przekąski. Starsze i przerośnięte cukinie smakują już inaczej i mają milion wpieniających pestek. Młoda ma pestki prawie niewyczuwalne. I o to właśnie chodzi. Chociaż nie wiem czy w sumie będzie problem z kupnem
Kardamonovysmaku nabiera dopiero na drugi dzień. Weźcie więc sobie na to poprawkę. Wertując amerykańskie strony zauważyłam, że najczęściej salsa była wykorzystywana jednak jako zimny sos do nachosów lub innych przekąsek. Ja od razu wiedziałam, że moje pierwsze podejście będzie na ciepło, zastanawiając się jednocześnie do czego można jeszcze jej użyć. Myślałam o rybach, o grillu i w sumie tyle. Wydaje
Kardamonovynacieszymy” się większym miastem. Jeżeli spodziewacie się jakiegoś grillowego spędu, z całego serca polecam Wam paprykę grillowaną z fetą. Jedyne co mogę Wam poradzić, użyjcie świeżego tymianku, przekąska będzie jeszcze lepsza. Dobór papryk jest dowolny, ale idźcie bardziej w stronę tych długich, czerwonych, słodkich. Ugrillowały się sprawniej niż na przykład te białe, które grillowałam w tym samym czasie
Kardamonovyzdjęć liche, szybko, szybko, szybko. Szybko kiełbaski zaczęły także znikać z talerza, co dobrze wróży. Ogólnie wszystko wyszło naprawdę smaczne i w miarę urodziwe, ale zastanawiam się czy ta przekąska nie będzie smaczniejsza, gdy owinie się ją większą ilością ciasta francuskiego. Musicie popróbować, możecie je szczelnie owinąć lub odrobinę bardziej niż ja to zrobiłam. A, i jeszcze jedno. Wielkość kiełbasek
Kardamonovyjajka, bo rzodkiewki, zioła, no wiecie… to wszystko co pasuje do tych konkretnych świąt. Mam nadzieję, że będziecie równie zachwyceni jak my z My. Jesteśmy fanami tego typu przekąsek. Tak jak pisałam Wam wyżej, wiedziałam od początku co będzie głównymi składnikami. Wszystko zrobiłam tak jak zaplanowałam, wymieszałam, ale czegoś nam jednak brakowało. My podpowiedział żeby dodać ząbek czosnku. Niby
KardamonovyWiśnie zalane gęstym syropem są pysznym dodatkiem do deserów, ciast czy nawet mięs. Są też pyszną przekąską. Zachęcam do ich zrobienia. SKŁADNIKI: 1 kg. wydrylowanych,umytych wiśni 0,5 kg. cukru WYKONANIE: umyte wiśnie przesypujemy cukrem(ilość można zwiększyć), zostawiamy na dwie godziny, następnie wkładamy do słoików zalewamy sokiem,zamykamy i gotujemy 10 minut
Kuchnia Beaty