Ze względów ekologicznych i ekonomicznych często gotujemy większe ilości roślin strączkowych niż potrzebujemy do zrobienia danej potrawy. Zawsze mamy pomysł na wykorzystanie tej nadwyżki w innym
niecodziennikparyŚledzie z kolendrą i limonką zrobiliśmy, bo od czasu do czasu nachodzi nas ochota na dobre, domowe śledzie. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą
niecodziennikparyCarpaccio z buraka – tak niewiele składników, szybkość przygotowania, a jaki efekt! Tym połączeniom nie można się oprzeć, a porcja przygotowana z dwóch dużych buraków czerwonych
niecodziennikparyJeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa
niecodziennikparyGuacamole to meksykańska pasta zrobiona z awokado, które nierozerwalnie łączy się z imprezami, oglądaniem meczy z dużą miską chipsów, czy spotkaniami ze znajomymi. Do zrobienia klasycznego
niecodziennikparyJajka w majonezie najczęściej kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy to podawane są na wielkanocne śniadanie lub podczas spotkań z rodziną. Z pewnością każdy ma
niecodziennikparyHummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny , tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie
niecodziennikparyGdy tylko na grządkach pojawiały się pierwsze gruntowe ogórki gotowe do zerwania, moja Mama robiła z nich ogórki małosolne w wielkim słoju. Naszym zadaniem było przynieść
niecodziennikparyHummus stał się naszą ulubioną pastą, z którą jemy krakersy, grzanki lub kawałki świeżych warzyw. Za każdym razem staramy się przygotować inną wersję, tym razem zrobiliśmy
niecodziennikparyW pierwszy marcowy weekend otworzyliśmy domowy fast food, podając na stół pikantne nuggetsy z kurczaka oraz frytki z patelni. Wszystko smażone w głębokim tłuszczu, ale przynajmniej
niecodziennikparyPieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut. Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą
Apetyczna babeczkaZbliża się Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w
PatiGotujePizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji. Świetny pomysł na imprezy lub do zabrania na wynos. Ciasto jest lekkie i bardzo puszyste a
Alutka-GotujeScones to chyba najszybsze i najłatwiejsze w wykonaniu bułeczki. Są to angielskie bułeczki śniadaniowe bez drożdży, więc nie musimy czekać, aż ciasto podwoi objętość. Wystarczy nam
Tajemnice SmakuHomar po polsku , danie z czasów PRL-u. Nie znajdziemy tu homara, no chyba, że ktoś będzie miał ochotę dorzucić troszkę homara z puszki, ale jest
królestwo garów