Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra
Smakowity Blog KulinarnyWegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica
Smakowity Blog KulinarnyRatatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają
Smakowity Blog Kulinarnymalinami, też na rukoli. Ja jednak nie chciałam zrobić wiernej kopii. Dlatego wykonanie uprościłam, dodałam trochę od siebie i wyszło mi danie, które pięknie się prezentuje, jest banalnie proste w wykonaniu i przygotowanie go nie zajęło mi dłużej niż 15 minut, a smak....booszzee! Na chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który
Blondynka Gotujekanapki. Pasta jajeczna jest wielkim przebojem w moim domu rodzinnym. Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. idealnie smakuje ze świeżą bułeczką lub z pumperniklem. Potrzebujemy:- 8 jajek- pęczek szczypiorku- 4 łyżki majonezu- sól, pieprzPrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo
W poszukiwaniu inspiracjidodatek dostępnym w sklepach przez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były smaczne dla każdego? Albo żeby nawet niejadek je zjadł? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować pyszną kremową zupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja
W poszukiwaniu inspiracjimożna przecież tak wiele ciekawych rzeczy zrobić bez niego. Jeśli więc macie ten sam problem, co moi znajomi, to zapraszam do zaznajomienia się z przepisem, bo jest to rzecz prosta do zrobienia i doskonała w smaku. Potrzebne nam:- 1 litr śmietanki 30 %- 3 różne galaretki- 8 łyżeczek cukru pudru- 7 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotowujemy
W poszukiwaniu inspiracjiSzukając inspiracji do dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjiżurawiny. Z pomocą przyszła mi Kabamaiga - kiedy zobaczyłam cranberry curd na jej blogu od razu wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wcale dużo czasu - polecam jednak zrobić od razu w większej ilości, bo znika szybko w niewyjaśnionych okolicznościach... Co jest dla niego świetną rekomendacją.Jak z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie (i nie mam bladego pojęcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo zadowoleni, i każde w swoim rogu kanapy raczyło się przysmakami. Takie Mikołajki to ja mogę mieć codziennie!Tak naprawdę nieczęsto robię trufle - sama nie wiem, dlaczego. To banalnie proste i stosunkowo szybkie słodkości, możemy wyczarować dowolne smaki i tekstury, są niezwykle urocze i robią wrażenie na gościach czy obdarowywanych osobach. Zdecydowanie muszę robić je częściej...Tym razem motywację
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu mąkę, cukier, odrobinę wanilii. Ja musiałam kupić suszoną żurawinę i pistacje - i już miałam wszystkie potrzebne składniki. Nie spodziewałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzestałego lądu, czy już na zawsze stanie się dzieckiem oceanu?Na te pytania, i wiele, wiele innych znajdziecie odpowiedzi w powieści Martela.Ja się w tej książce zakochałam. Napisana prostym, aczkolwiek interesującym językiem, zgłębia mnóstwo zagadek i problemów egzystencjalnych. W książce padają pytania, na które nie ma jednoznacznych odpowiedzi, ale pokazana jest filozofia życia, która mi osobiście wydaje się bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzymrużeniem oka, ale... Wazon, no!Dla tych, co muszą obejść się smakiem nie tylko jeśli chodzi o limitowane wazy, mam dzisiaj naprawdę wyjątkowe muffiny. Jak to muffiny - banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe
Pożeraczka, czyli raz adobrze