Gdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka
Wypisz Wymalujżeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście. Smak jest naprawdę nieziemski. Niby to takie proste, takie oczywiste, a jednak tworzy coś wielkiego. Prostota widać jest kluczem do sukcesu. Makaron ryżowy jest oczywiście produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób na diecie. Dla tych którzy
Wypisz Wymalujstanie lepiej umilić nasz sobotni poranek niż puszysty omlet, który, po całym tygodniu "w biegu", możemy w końcu zjeść na spokojnie? Oddajcie się błogiej przyjemności spożywania tego banalnie prostego, ale jakże smacznego posiłku. To właśnie w tym braku skomplikowania tkwi najlepszy sposób na poprawę naszego samopoczucia. Jedzmy więc na dobry nastrój!Za co najbardziej lubię weekendy? Za więcej czasu(...)siedmiu- staram się je celebrować jak najlepiej i wykorzystywać ten czas na drobne, kulinarne eksperymenty oraz przyjemności. W myśl tej zasady powstał przepis na dzisiejszy omlet. Banalnie prosty, zdrowy i smaczny. Doskonałe źródło białka oraz błonnika, a wszystko za sprawą otrębów żytnich, czyli kolejnego produktu- po maśle orzechowym i cynamonie, bez którego nie wyobrażam sobie mojej egzystencji
peanutbuttermonsterKolejne świetne danie z udziałem makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę
Złote przepisyDziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy
karmelowysłoika).Dodając miód do herbaty warto pamiętać, że w temp. powyżej 40 st.C traci swoje dobroczynne właściwości.Co w tej paście jest wyjątkowego? Czosnek. Duuuuużo czosnku.Przygotowanie jej jest mega proste, więc do dzieła!Składniki:żółty serczosnek (tyle ile zdołacie przełknąć)majonezSer ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem.Smacznego
chwile dla mniepewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami
Z miłości do słodkościsłupki-bazylia-oliwa z oliwek-sok z cytryny-sól-sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ-ocet winny z czerwonego wina-przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken MasalaWykonanie jest bardzo proste, bo o to chodzi, a efekt bardzo smaczny i kruchy. Smak takiego kurczaka pozostanie na długo w pamięci naszych domowników czy gości!Umyj nogi z kurczaka i podziel
Z Kuchni Do Kuchnistudenckie trochę zbezcześciło mój żołądek. Postanowiłam zdrowo się odżywiać. Zdrowo oznacza, że wybieram dobre produkty i nie oszczędzam na nich. W Polsce trzymanie takiego sposobu życia było dość proste. Przykładowo jadałam: Śniadanie 8:00- kanapki, II śniadanie 11:30- jogurt z owocami i orzechami, obiad 16:00 - coś pysznego, konkretnego, warzywnego :) a na kolację był
Kitchens Alphabetkotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :)Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec je po raz pierwszy. Przepis znalazłam w necie. Miałam nadzieję, że wyjdą
Walijskie PichceniePostanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni
Walijskie PichcenieKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę
Walijskie PichcenieZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor
Walijskie PichcenieKilka prostych składników wymieszanych ze sobą, do tego dużo lodu i mamy kolejny przepis na "babskiego" drinka :-) Bardzo fajny smak... splot słodyczy z likieru truskawkowego + orzeźwienie z cytryny i limonki... Polecam!Składniki:likier truskawkowywoda mineralna gazowanalódplasterki limonki i cytrynymiętaWykonanie:W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej
Walijskie PichcenieMinestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują
Walijskie Pichcenie