trwa ! Widzę, że na blogu oprócz przepisów na sałatki, ogromnym zainteresowaniem cieszą się również przepisy na różne słodkości. Podrzucam dziś Wam jeszcze jeden przepis na bardzo proste ciasto bez pieczenia: ciasto śnieżny puch z granatem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo lekkie i wspaniale smakuje. Na blogu znajdziecie także jego
Kulinarne przygody Gatityopadnie na spód, a tłuszcz zostanie na wierzchy, nie panikować. Wystarczy dodawać po łyżce mleka i mieszać, aż wszystko wróci do normy. Gdy polewa zacznie tężeć smarujemy zimne ciasto. Proste? Proste. Smaczne
Dieta moja pasjazaczęłam sezon narkotycznego wciągania cynamonowego aromatu Zaczęło się niewinnie od nadmiaru białek po hurtowej produkcji ciasteczek budyniowych, które to wyruszyły w daleką podróż, a skończyło na całkiem udanym cieście. Prostym, pachnącym i szybkim. Bezcukrowym. Jak zwykle. A, oczywiście szukałam w odmętach internetu odpowiedniego przepisu z wykorzystaniem białek, ale (jak to ja) nie znalazłam nic, co spełniałoby moje kryteria, więc(...)wymyśliłam sama Czy zapełniłam lukę w cyberprzestrzeni? Nie wiem, pewnie w jakiś sposób tak – częstujcie się Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki
Fitkotpory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów ! Przepis na bananowe brownie paleo – ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów: banany – 6 jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao surowe albo karob – ½ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki(...)łyżki olej kokosowy – 4 łyżki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ½ łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki To bardzo proste ciasto – zmieszaj wszystkie składniki razem blenderem i gotowe! Ilość mąki kokosowej zależy od wielkości bananów – gdy będą duże albo naprawdę dojrzałe, rozważ dodanie jednej albo dwóch łyżki mąki, żeby
PaleoSMAKzaczęłam sezon narkotycznego wciągania cynamonowego aromatu ;) Zaczęło się niewinnie od nadmiaru białek po hurtowej produkcji ciasteczek budyniowych, które to wyruszyły w daleką podróż, a skończyło na całkiem udanym cieście. Prostym, pachnącym i szybkim. Bezcukrowym. Jak zwykle. A, oczywiście szukałam w odmętach internetu odpowiedniego przepisu z wykorzystaniem białek, ale (jak to ja) nie znalazłam nic, co spełniałoby moje kryteria, więc(...)wymyśliłam sama :D Czy zapełniłam lukę w cyberprzestrzeni? Nie wiem, pewnie w jakiś sposób tak - częstujcie się :) Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki
FitKotbaba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą
moj przepis naorginale były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
magiczna kuchnia Kasizapewne zauważyliście jestem mniej na blogu i tak będzie przez cały okres letni, ale co jakiś czas wrzucę jakiś przepis. Dzisiaj tak na szybko pyszne i proste ciasto gruszkowe z nutellą i rodzynkami. Ciasto podałam na talerzykach od MICHI - RĘKODZIEŁO - KLIK zapraszam na ich stronę, tworzą przepiękne rzeczy. Składniki : 5 jajek 1 kopiasta szklanka cukru
Sama słodycz i szczypta chilijabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćsłodkie ciasto. Najlepiej z rabarbarem, skoro mamy sezon. Do tego dorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść(...)rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do formy i piec przez godzinę w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martysmakują tak jakbym tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące. Postanowiłam je nieco osłodzić... Użyłam ich do przygotowania bardzo prostego ciasta. Upiekłam biszkopt, przygotowałam budyń i galaretkę do tego truskawki i gotowe!Składniki na biszkopt:4 jajka120g cukru60g mielonych migdałów60g mąki ziemniaczanej30g wiórków kokosowychPotrzebujemy także:budyń waniliowy galaretka truskawkowatruskawki Zaczynamy od przygotowania
Smakowity Blog Kulinarnypowinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle. Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta! Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić
Przepisy AleksandryPrzyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy(...)mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościsię mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta. 3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu). 4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni(...)jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Kto ugości moich gości?zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy głowie i ogonie jeśli chcemy zachować kształt ryby). Dociskamy brzegi, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto tworząc na nim wzór łusek, głowy i ogona. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min., a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie(...)zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach
Ratunku obiad