Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej kawy. S amo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊 Składniki: krem 5 szklanek mleka 3 żółtka 150 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g mąki 2 budynie śmietankowe dodatkowo herbatniki (40 szt.) cukier(...)biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i postanowiłam ją przygotować. Idealna do kawy lub herbaty albo na zbliżającą się Wielkanoc. Z pewnością ozdobi Wasz świąteczny stół Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1,5 szklanki cukru(...)puszysta masę (prawie do białości). Dodać olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wlać oranżadę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wysmarować
Oryginalny smakpoczątkujących cukierników nie ma nic prostszego i przyjemniejszego w wykonaniu niż muffinki! Wyrobienie samego ciasta jest banalnie proste i potrzebne nam są do tego właściwie tylko duża miska i łyżka. A z tym co możemy dodać do naszych babeczek możemy eksperymentować ile wlezie! Jedno z moich ulubionych nadzień to budyń i czekolada i właśnie w tym poście chciałabym podzielić(...)MUFFINKI Z DOMOWYM BUDYNIEM Składniki (na 15 babeczek standardowej wielkości): Budyń: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła 1 jajko Dodatki: 15 kostek mlecznej czekolady cukier
Sagneska - gotowanie i lifestyleCiasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży(...)oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 23 cm.) - margaryna kostka 25 dkg. - mąka 2 szklanki * - cukier 1,5 szklanki - kakao 3 łyżki - jajka 4 sztuki(...)wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogródjaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama(...)cukier i olej na puszystą masę. Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą, wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej
greenscarfwaniliowego budyniu z zatopionymi w niej węgierkami. Z powodzeniem możecie też użyć innej odmiany śliwek, także mrożonych (przed pieczeniem warto je rozmrozić, by pozbyć się nadmiaru wody). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a w dodatku nie jest czasochłonne. Polecam! Składniki: ok. 500 g śliwek (u mnie węgierki) 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru(...)przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, a na koniec stopione masło. Miksujemy najpierw na wolnych obrotach, potem na szybszych do momentu powstania kruszonki (ciasto będzie zbijać się w grudki). Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wsypujemy ok. 3/4 kruszonki i przyciskamy do dna tworząc spód
MyCookBook.plSezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy
cucinareprzypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc(...)miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy
Pani na deserNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto bardzo smaczne i proste w wykonaniu, a do tego w odchudzonej formie, jednak miłośnicy słodszych wypieków muszą albo dodać więcej miodu w czasie przygotowywania albo po upieczeniu po prostu polać nim ciasto. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieProste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!! Składniki: 290g mąki pszennej; 140g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; szczypta soli; 240g jogurtu naturalnego; 2 łyżki soku z cytryny; 2 duże jajka lekko ubite widelcem; 4 łyżki masła; skórka starta z 1 cytryny; 200g malin(...)cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać
In my kitchenciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak(...)pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej
Z Kuchni Do Kuchnimusi być jakiekolwiek ciasto na zimno, a czasami dla różnorodności to i dwa... A że od pewnego czasu wszystko robię ekspresowo lub z Natalką na rękach - także ciasta powinny być proste, szybkie oraz... pyyyszne. Taki właśnie jest ten sernik! Naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo. Koniecznie spróbujcie! (Forma(...)łyżkami masy.) Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki. Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało. Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym
Di gotujeSzybka, prosta i pyszna rolada z serem i jagodami , obłożona wiórkami czekoladowymi. Wiórki czekoladowe białe otrzymałam od Sempre , za co ślicznie dziękuję Rolada jagodowo czekoladowa . Składniki : Biszkopt(...)cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały
Kuchnia Danusi