Zielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach
Przepysznik - BLW i nie tylkokarmię swoich najbliższych, już od jakiegoś czasu nie używam gotowych mas kajmakowych, choć nie ukrywam iż kiedyś używałam... Nie zdawałam sobie sprawy, że przygotowanie masy krówkowej jest tak banalnie proste. Zajmuje to dosłownie 40 minut i mamy pyszną (aż za...) domową masę kajmakową, bez białego rafinowanego cukru (dla mnie to istotne), bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, itd.itp. Moja masa(...)szklanego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w lodówce. W zamkniętym naczyniu (najlepiej w słoiku) może stać nawet kilka dni. Gdy chcemy użyć masę do polania ciasta, należy ją po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, wówczas stanie się płynna. Moja była po wystudzeniu bardzo gęsta. masa z nierafinowanego cukru trzcinowego złocistego
Smaczne ZdrowePapryka faszerowana To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam! Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Papryka faszerowana pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemgdzie węgierscy pasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie, w końcu zagościło na salonach i stołach mieszczańskich i do dziś tam pozostało. U nas w kraju również dobrze znane, choć często modyfikowane. Polacy rzadko trzymają się(...)powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie
Wędrówki po kuchniPopovers (znaczy trzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam
Lili w kuchniZapraszam na pyszne kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe. Lekko słodkie, proste w przygotowaniu, a co najważniejsze niezwykle smaczne. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost zakochali się w tych placuszkach. Jeśli posiadacie zapasy dyniowego piure, zachęcam do spróbowania. Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe podała w towarzystwie pysznej herbatki od TEEKANNE World of Fruits „Cherry Berry“. Kokosowo dyniowe placuszki(...)szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku. Smacznego By Magdalena
Słodkie okruszkidrobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem
Kulinarne przygody GatityJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilka dni od Wigilii...ale to nie szkodzi, by sobie takie pierożki właśnie teraz zrobić. Są wyjątkowe, bo mowa tu o pierogach ze śliwką kalifornijską. Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest(...)pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko
Z Kuchni Do KuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujetego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które swoim aromatem bardzo wpływają na moją wyobraźnię w kuchni pragnę przedstawić wam dosyć prostą ale też niezwykłą tartę. Jest niezwykła ponieważ powstała z myślą o tych którzy nie mogą jadać nabiału. W gronie moich znajomych mam osobę, która cierpi na bardzo poważną alergię pokarmową(...)truskawek Wykonanie : 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2. Formę do tarty lekko natłuścić Wyłożyć ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie. 3. mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu
vaniliowoczekoladowaUwielbiam piec najróżniejsze babeczki. Ich przygotowanie jest proste. To wspaniała zabawa dla dzieci, które mogą pomóc mamie w wypiekach. Takie małe słodkości można je zabrać ze sobą idąc w gości lub po prostu zjeść z rodziną. Dziś zapraszam Was na babeczki marmurkowe z różą. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w przysłowiową 10. Spróbujcie. Babeczki marmurkowe z różą Babeczki(...)mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy
Słodkie okruszkiKiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy. Składniki: Na blachę 24x36cm: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 1 duża łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 placki kokosowe: 14 białek 2 szklanki cukru pudru(...)zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Kuchnia w czekoladzieWitajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów(...)produktach FRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść
Z Kuchni Do Kuchniziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby nam coś chrupało. Całość podajemy z majonezem wymieszanym z jogurtem, octem jabłkowym i przyprawami. Sałatka jest prosta do zrobienia. Zawsze w okresie Świąt mam w kuchni ugotowane jajka, a kilka ziemniaków też uda się szybko ugotować. Mam również słabość do groszku. Uwielbiam i ten świeży(...)sosu mieszamy. Polewamy sałatkę i mieszamy wszystkie składniki. Posypujemy szczypiorkiem. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-ziemniakami-groszkiem-jajkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku