proste ciasta - 17526 przepisów (strona:754/1169)

Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 125

użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez

MamaOskarka
Babka czekoladowo cynamonowa 188

Aromatyczna i wilgotna, przesiąknięta zapachem czekolady i cynamonu z dodatkiem rodzynek. Przy tym dziecinnie prosta w wykonaniu i tania. Naprawdę warto spróbować. Składniki na standardową (do tortownicy) formę do babki z kominkiem. 250 g masła (ewentualnie margaryny) 1 szklanka cukru 5 jajka 2 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczka kakao 2 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki dżemu(...)wiśniowego 1/2 szklanki mleka opakowanie rodzynków Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle miksując. Na koniec dodajemy rodzynki, kolejno ubite

Kocham Czekoladę
Korpusy do kruchych babeczek 160

szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Do masła dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko ciasto. Przygotowujemy sobie foremki na kruche babeczki ( ja miałam duże). Z ciasta robimy równy wałeczek i tniemy go na 12 równych części. Każdą z jednej części ciasta wylepiamy foremkę. Wylepione ciastem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta truskawkowa 205

SKŁADNIKI:  ( 10 porcji po ok 140 g )                        1 porcja = 170 kcal 500 g

Atlas Smaków
Przepis na domowe pączki z budyniem. 83

Czwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 60 g drożdży 400 ml mleka 60 g margaryny do pieczenia 6 żółtek Przygotowanie: Drożdże łączymy(...)ciepłe miejsce na 20 minut.  Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego podgrzane mleko, 2 łyżki cukru, mąkę roztopione i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.  Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem

My World by Dagmara Rek
Kopytka z majerankiem 153

Najważniejsza jest proporcja mąki w stosunku do ziemniaków. Ja stosuję proporcje wg. mojej mamy. Nie ważne jaką ilość ziemniaków ugotujecie, ważne jest aby mąki było ¼ a 3/4 ziemniaków. Prostym sposobem odmierzania jest zrobić na stolnicy koło z wyciśniętych przez praskę ziemniaków,  podzielić go na cztery części, odsunąć na bok jedną część i uzupełnić puste miejsce mąką(...)prostu suche. Trzeba pamiętać, że przeciskamy przez praskę gorące ziemniaki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i odparowania. Dopiero potem dodajemy mąkę i resztę składników. Jeżeli mamy już pięknie wyrobione ciasto pokrojone na zgrabne… można powiedzieć romby  J  wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną do wierzchu,  po czym od razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy

Kulinarne przemyslenia
Mini pizza w 4 smakach 170

Pizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra

KuchniaWeDwoje.pl
Mus kawowy z bezowymi duchami 263

Dziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser

Poezja smaku
Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 193

Czasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same

Gotowanie...to proste !
ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 141

najlepszych ciasteczek,jakie  kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-)  Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie(...)świeżych drożdży -2 dkg amoniaku -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej tortowej -6 jajek -100g roztopionego masła lub margaryny *dodatkowo 2-3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
rolada serowa z kurczakiem 151

Dziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty(...)cebula 4 plastry ananasa z puszki przyprawa do kurczaka oliwa do smażenia Wodę i masło umieścić w rondlu, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później

6niebo
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 151

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom .  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć(...)miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę

Pychotkaaa
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 222

Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają(...)się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce

Pełny talerz
Domowe bajgle - przepis 224

się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis z "The bread book".  SKŁADNIKI : (9-10 szt)  500 g mąki pszennej (używam tym 650) 2 łyżki cukru  1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki(...)sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości

Basia w kuchni