jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest
Health-Fit-LifeTo ciacho właściwie wymyślił mój Mąż, ja tylko poskładałam razem zakupione przez niego produkty i dodałam od siebie czekoladę :). Jest bardzo proste, szybkie
Cynamonowe szczęścieKalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste
Różne smaki w kuchnijest bardzo smaczna, a jeśli starczy nam cierpliwości i po upieczeniu odstawimy ją w jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo
zadanie-gotowaniecudowania... tak jak napisałem w tytule :) ... jest to bardzo prosty przepis. Skład: 10 czubatych łyżek mąki, 10 jajek, 10 łyżek cukru, szczypta soli, mikser, blaszka i piekarnik:) Jak zrobić: jajka miksujemy ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukier i jak się już dobrze połączy, to dodajemy mąkę...tak zmiksowane ciasto przelewamy do formy. Pieczemy
chleba naszegoKruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło
Wanilia i KardamonJakże dziś, bym nie mogła dodać tego przepisu. Bardzo dobry piernik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam go zrobić. Robi się go szybko i jest naprawdę prosty. Po włożeniu do piekarnika wystarczy poczekać niecałą godzinkę by już cieszyć się z pysznego i puszystego piernika. Przepis idealny na Boże Narodzenie(...)TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia. Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru
Gotuję Testujęsłoneczną i piękną... I kto by pomyślał, że mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję pyszne śniadanie. Jest sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. Warto spróbować. Do przygotowania go użyłam pysznego serka Almette. Warto spróbować użyć różnych smaków serku, dzięki czemu smak kominów będzie inny za każdym razem(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kominy z serkiem Almette CIASTO 1 opakowanie serka Almette śmietankowy 1/2 kostki margaryny szczypta soli 10 dag mąki DODATKI różnego rodzaju szynki (kilka plastrów) 10 dag pieczarek nieduża ilość papryki marynowanej 2-3 plasterki sera żółtego w plasterkach
Gotuję TestujęMamy czy Babci, a d o tego tak banalnie prosty w przygotowaniu, niezależnie czy wybierzesz wersję kompotu 'na zimę' czy 'do obiadu'. Pamiętajcie, im więcej owoców dodamy, tym bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki
Kraina Miodem PłynącaDziś prosty, ale jakże pyszny przepis na wyśmienity deser, który możecie przygotować wspólnie ze swoimi dziećmi -jabłkowe babeczki z korzenną nutą. Kilka składników, mnóstwo zabawy z mieszaniem dla córeczki, chwila w piekarniku i… już można zajadać się szybkim domowym jabłkowym ciastem do popołudniowej herbaty lub od tak Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 14 babeczek) 2 średnie jabłka (soczyste, słodkie
Słodkie okruszkiczegoś słodkiego. Ale wracając do tematu, dzisiejsze śniadanko do prosta i bardzo fajna propozycja dla dorosłych i dzieci- mojemu chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie
SMYKWKUCHNIObiad nie zawsze musi być słony. Naleśniki to jeden z rzadziej spotykanych obiadów na słodko. Przedstawię Wam więc dziś prosty przepis na naleśniki z odrobiną słodkości. Przepis ze specjalną dedykacją dla Damiana, żeby wiedział, że banany nie poszły na marne. Lista zakupów: Naleśniki (proporcje na 6 sztuk): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki wody Mineralna woda gazowana doda naleśnikom(...)samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki w dowolny sposób. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: każdy powinien wiedzieć, jak się robi naleśniki. Żaden przepis nie jest zbyt prosty i oczywisty
Proste-przepisy.plprzepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8 plastrów - 225 gr szynki olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj Sól szczypta gałki muszkatołowej do ciasta: 1 jajko 3/4 szklanki (110 g) z mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek
w mojej kuchniWitam serdecznie Propozycja na proste i bardzo smaczne ciastka amoniaczki w kształcie łabędzi. Jest to klasyczny przepis na ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek
Uwaga Babcia GotujeUwielbiam włoską ciabattę .To prosty chlebek, podłużny z mąki pszennej ,wody i drożdży . Im dłużej poczekacie na zaczyn ,tym dziurki w środku będą większe i liczniejsze. Składniki : na dwa bochenki Zaczyn : 1/ 3 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 2/3 szklanki mąki Ciasto właściwe : 1 i 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 1/4 szklanki mąki pszennej
Ladylaura.