proste ciasta - 17526 przepisów (strona:220/1169)

PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 159

przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc(...)miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy

Pani na deser
Jabłka w cieście naleśnikowym+ SmartChef-zaproszenie 236

zaległości, tym bardziej że już 11 września wylatuję na miesięczne praktyki do stolicy Portugalii i znowu będzie mnie tutaj mniej. Co do przepisu... szybciutkie jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Bardzo prosta, a zarazem pyszna przekąska, która umili czas każdemu! Takie jabłka najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane na ciepło, np. z miodem lub melasą. Pod przepisem znajdziecie również(...)Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki otrzymując krążki z dziurką (patrz zdjęcia poniżej). Patelnię wysmarować olejem kokosowym, rozgrzać. Plasterki jabłek maczać w  cieście naleśnikowym z każdej strony i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło posypując cukrem pudrem, w towarzystwie dżemu, miodu lub tak jak ja- melasy

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO Z MĄKI KOKOSOWEJ Z JAGODAMI 499

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto bardzo smaczne i proste w wykonaniu, a do tego w odchudzonej formie, jednak miłośnicy słodszych wypieków muszą albo dodać więcej miodu w czasie przygotowywania albo po upieczeniu po prostu polać nim ciasto. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami 138

Proste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!! Składniki: 290g mąki pszennej; 140g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; szczypta soli; 240g jogurtu naturalnego; 2 łyżki soku z cytryny; 2 duże jajka lekko ubite widelcem; 4 łyżki masła; skórka starta z 1 cytryny; 200g malin(...)cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać

In my kitchen
Zapowiadany tort 191

stopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam(...)chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę ganache

Ratunku obiad
Miodowe ciasto z jabłkami 227

ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak(...)druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej

Z Kuchni Do Kuchni
Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką (masa 3-składnikowa) 133

musi być jakiekolwiek ciasto na zimno, a czasami dla różnorodności to i dwa... A że od pewnego czasu wszystko robię ekspresowo lub z Natalką na rękach - także ciasta powinny być proste, szybkie oraz... pyyyszne. Taki właśnie jest ten sernik! Naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo. Koniecznie spróbujcie! (Forma(...)łyżkami masy.) Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki. Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało.  Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym

Di gotuje
Rolada jagodowo czekoladowa 203

Szybka, prosta i pyszna  rolada z serem i jagodami , obłożona wiórkami czekoladowymi. Wiórki czekoladowe białe otrzymałam od Sempre  , za co ślicznie dziękuję                                                          Rolada jagodowo czekoladowa   . Składniki : Biszkopt(...)cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez  15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę  i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały

Kuchnia Danusi
Łatwe ciasto z agrestem 157

Łatwe ciasto z agrestem posypane cukrem pudrem – bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto dziś u mnie, zapraszam i życzę smacznego! U nas znika dość szybko jeszcze ciepłe, jest boskie, miękkie i lekkie, często też obdarowuję nim znajomych, doceniają każdy kęs Weź kubek ulubionego napoju, zrelaksuj się i zasmakuj aromatycznego waniliowego ciasta z agrestem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto bananowe 126

Ostatnio jakoś więcej piekę ciast. Zwłaszcza tych bardzo prostych, które wystarczy wymieszać i wstawić do piekarnika. Najprostsze jest chyba ciasto bananowe. Nie trzeba mieć nawet miksera, ale dobrze żeby banany były bardzo dojrzałe, bo nadają ciastu słodycz (no dobra, jest też trochę miodu i bakalii). Jakoś przy okazji przypomniałam sobie mojego pierwszego PRLowego banana. Był jeszcze zielony, twardy

Ugotowane pozamiatane
Tarta z borówkami. Bez pieczenia! 160

moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania  i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem.  Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia. Składniki: - 3/4 puszki masy krówkowej najlepiej

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta z śliwkami 148

zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto.  Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie:  Gotowe ciasto francuskie rozwijamy  na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocny koszyk drożdżowy 110

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste(...)czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut

To co kocham