poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne . Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego(...)potrawami na jesień. Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Roden na 4 porcje Składniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki ( ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwaotartą z niej skórkę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate łyżeczki przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayene, 2 goździki starte na proszek w moździerzu, szczyptę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz około 2 łyżek oliwy. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem do lodówki na około pół godziny. Jak już wspomniałem powinno się ono marynować co najmniej przez(...)minut. Po tym czasie dodałem na patelnię zawartość jednej puszki z krojonymi pomidorami i całość gotowałem na dużym ogniu przez około 5 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody zawartej w pomidorach i uzyskania gęstej konsystencji - takiej jak na zdjęciu. Po odparowaniu wody z pomidorów wyłączyłem gaz pod wokiem i dodałem do niego 3/4 pęczka drobno posiekanej natki kolendry
Wyprawy kulinarnemężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka(...)balansować na linii smaków i barw. Możemy wykorzystywać pomidory różnego koloru - pojedynczo lub w połączeniu. Dodatki też robią swoje. Vademecum dzisiejszego garnka: POMIDORY - - mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. - Zawierają antyutleniacze (chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek). - wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. - są małokaloryczne (Pomidory w 93% składają się z wody
Wypisz Wymaluj