pomidor - 8433 przepisów (strona:410/563)

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 174

porem ,   grochową ,  z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym ,  z kalafiora z chili ,  z dyni ,  z cukinii z lubczykiem ,  z kapusty ,  z pomidorami ,  z porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry

Kulinarne przygody Gatity
Ravioli ze szpinakiem 233

jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera  pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać  gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć

Słodkości i nie tylko
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 205

przypadku past, zaczęłam bawić się składnikami i tworzyć. Był już smalec wegetariański , paprykarz , smarowidełko z bakłażana , a teraz pasztecik z soczewicy. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli nie lubisz jej, może Ci nie smakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ

W kuchni Karmel-itki
TROCHĘ INNE PESTO, WERSJA II, IDEALNE DO KANAPEK 174

dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze lepsza wersja już i tak idealnego pesto. Polecam, przepis wart wypróbowania. Idealne zarówno do kanapek (taka kanapeczka z pesto i plastrem pomidora- mniam, pyszności! ) jak również do makaronu. Składniki: - listki oberwane z 2 doniczek bazylii - olbrzymia garść szpinaku baby - 150g płatków migdałów - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek

Smaczne Zdrowe
Pizza z patelni 47215

pizze: 300 gr mąki ok 120 ml oliwy ok 120-150 ml wody plaska łyżeczka soli składniki na obłożenie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki passaty pieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki,  ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części. Rozwałkujemy na kształt pizzy. Pasatte  mieszamy z koncentratem

Smaki Edyty
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 149

warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz

ladykitchen
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 139

grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się

ladykitchen
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 134

pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Kroimy na takie kawałki jakie lubimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy

ladykitchen
Quesadillas z kurczakiem i serem 2764

ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować

Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho, hiszpański chłodnik 145

Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g cebuli 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 167

ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 239

grochową zupę-krem  czy  rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca  zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 187

śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 185

jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej  pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego

Kulinarne przygody Gatity
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 157

piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym  ogniu przez 10 minut.  Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania