booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Pomidory pelati drobno kroimy i wraz z sokiem dajemy na patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około
Smakowity Blog Kulinarnywszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego na kawałki fileta, którego wcześniej obsypujemy przyprawami (papryką, bazylią i oregano). Smażymy do zarumienienia. 3. Na patelnię dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Całość mieszamy z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy przez
Szefowa kuchnismaczna i zdrowa sałatka, wartości odżywczych w niej moc ze względu na obecność owoców morza, dietetyczna i wartościowa... Składniki: 1 opakowanie sałatki owoców morza 1 mozzarella 1 cukinia 2 pomidory pęczek szczypioru 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek po pół łyżeczki bazylii oraz oregano sól i pieprz do smaku kilka czarnych oliwek Wykonanie: Cukinie myjemy oraz kroimy(...)następnie smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Wykładamy sałatkę z owoców morza, również podsmażmy przez chwilę, dodajemy przyprawy wraz z posiekanym czosnkiem odstawiamy do wystudzenia. Mozzarellę, pomidory kroimy w kostkę wkładamy do miski, dodajemy ostudzoną cukinie, sałatkę z owoców morza oraz posiekany drobno szczypiorek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki przyprawiając solą i pieprzem, posypujemy pokrojonymi na pół
kgwjanczewoprostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii. Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy(...)Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: Karkówka wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżka gorczycy (opcjonalnie) Przygotowanie: W misie łączymy serek
Kuchnia Łukaszarozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą, dodajemy pieczarki. Po chwili(...)dorzucamy fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana
BaRepasłyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty + dodatki wedle uznania Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie ) pół łyżeczki soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i powoli dolewamy(...)Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oczywiście w wersji tradycyjnej. Ja proponuję wegańską (inspiracja z bloga Kuchnia wegAnki ). Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż(...)drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut). W połowie gotowanie wrzuć przyprawy i zioła. Polej gorącym sosem makaron i natychmiast podawaj. Przepis dodaję do akcji: Ojciec chrzestny (1972, Francis Ford Coppola) – to już klasyka filmowa. Przedstawia historię nowojorskiej rodziny mafijnej. Starzejący się Don Carleone chce przekazać władzę swojemu synowi
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 mały por sól, pieprz Wykonanie: Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić i gotować w wodzie 20 minut. Odcedzić. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć żołądki, a następnie dodać startą marchewkę(...)seler, pietruszkę i pokrojony seler naciowy oraz por. Podsmażyć chwilę i zalać bulionem oraz pomidorami. .Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec posypać natką pietruszki i wymieszać. Smacznego
O kuchni z uczuciempaski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny(...)pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty. Wystarczy kliknąć w nazwę. Z kurczakiem, awokado i orzechami Z kurczakiem
Mój Smak na ŻycieNajprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka wody łyżka octu winnego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, wkładamy do miski dodajemy roszponkę oraz pokrojone(...)części pomidory koktajlowe, lekko posolić. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce, polewamy po sałacie delikatnie ją mieszamy. Podajemy jako przystawkę do każdego rodzaju wędlin. Smacznego
kgwjanczewonaleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka(...)sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy
Smakowy Rajnajlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili w proszku ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody(...)osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę. Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody z mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami
Smakowy RajMożecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Czas przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie(...)kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka
kulinarnyJaręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki 1×400 g krojonych pomidorów w puszce 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki śmietany/jogurtu duża garść posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku(...)dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż
karmelowyprzepis na bardzo prosty w przygotowaniu sos brazylijski: Składniki: chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) pomidor pół cebuli białej szczypta soli cytryna Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy pół paczki papryczek chili i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Ugniatamy tłuczkiem (do ziemniaków). Dodajemy szczypty soli i skrojonego w drobną kostkę pomidora i cebuli. Mieszamy o gotowe. Uwaga
Smaki Brazylii