łyżki serka twarogowego chudego 0%, pomidor (170g), herbata = 189 kcal 2. Kawa z 100ml mleka 3,2%, banan (120g) = 174 kcal 3. Pulpeciki z mintaja z brukselką = 270kcal 4. Jabłko (180g), 100ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli owocowego = 238 kcal 5. 3 kromki chlebka chrupkiego, 3 plasterki polędwicy sopockiej, 2 sztuki ogórków kiszonych (120g) = 160 kcal
SMYKWKUCHNIpokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1(...)posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki kiszone3 jajka
Kulinarny karnet ChristopherapestoOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiRavioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufliSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressinguSerek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywemSpaghetti
Moja smaczna kuchnianależytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też coś trudnego do przygotowania. Powiedziałabym, że to nawet pewien minimalizm, ale człowiek ma wrażenie, że je warzywa dobrej jakości(...)się w menu znajduje się notatka pod tytułem Nasza Kuchnia a ruch Slow Food. Źródło: http://www.decare.pl/produkty-autentyczneCała idea tego ruchu jest jakąś tęsknotą za zerwaniem niepryskanego pomidora prosto z krzewu i wbiciem w niego zębów. Wyraża czasem nie do końca świadomy opór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych
W kuchni wieczoremmielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw, która była dołączona do mieszanki Iglotex. Na koniec zredukowałam ilość płynu i zabrałam się za podanie.Wyciągnęłam ryż, dodałam do niego posiekany szczypiorek razem z cebulką dymką. Ryż ze szczypiorkiem wyłożyłam na talerze, obok ryżu plaster schabu, na który wyłożyłam warzywa.Dodatkiem do tego obiadu były ogórki kiszone
Blondynka Gotujeoraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej(...)każdy kawałek. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok. 1/2 cukinii kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego tej strony tarki, która pozwala kroić np. ogórki na mizerię), które następnie docinamy tak, by zmieściły się na naszej polędwicy. 1/4 czerwonej i żółtej papryki kroimy w paseczki. Plastry cukinii układamy na mięsie, a na niej, z jednej
Ratunku obiadogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany. Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę do lodówki w celu.... jak zawsze.... przegryzienia się smaków :) Taka sałatka fajnie pasuje prawie do wszystkiego... do wędlin w karnawale, do mięs pieczonych w sezonie grillowym, a nawet do pomidora
Kuchnia z widokiem na ogródpomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu naturalnego-1 łyżka majonezu-przyprawa tzatziki-łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka
Maminek kulinarnygrillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi(...)prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie nas nagła ochota na pizzę.Składniki (na 4 pizze):4 chlebki naan4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej)1 cukinia, pokrojona w plastry1 czerwona cebula, pokrojona w piórka1 ząbek czosnku, starty120 g ulubionego sera żółtego, startego120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego1
Food Squarezwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz A jak to zrobić: Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Doprawić(...)dokładnie wymieszać. Sól nie jest wskazana, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Można dodać odrobinę oliwy, aby konsystencja była bardziej zwarta. Mojego tatara podałam z czosnkowymi grzankami, z odrobiną suszonych pomidorów
Kuchnia w opałachłyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli(...)razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3 gałązki okazałej bazyliioliwa z oliwekpieprz i sólSposób przygotowania:Pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Salami pokroić w paski grubości
W kuchni wieczoremskórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną(...)BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc kto lubi - naprawdę polecam w tej postaci, po co tracić w gotowaniu cenne wartości odżywcze. Na koniec jedna z kolacyjek mojego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpół pęczka szparagów ugotowanych * 2 pomidory * garść czarnych oliwek * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka sosu balsamico, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Do pojemników wrzucić sałatę, pokrojone pomidory, szparagi oraz oliwki. Dodać plasterki mozzarelli. W małych słoiczkach wymieszać składniki sosu. Sałatkę polać sosem przed podaniem. Guacamole : Składniki : * awokado * pół czerwonej papryki * mała cebulka szalotka * sok z cytryny(...)dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szalotkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Idealny sos do warzyw. Na piknik zawsze zabieram pokrojoną w słupki marchewkę, kawałki ogórka, rzodkiewki. W majowym pikniku wzięli udział : Paulina mojapasjasmaku.blogspot.com Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com Anna cafeamaretto.blogspot.com aronia-wiemcojem.blogspot.com Beata staregary.blogspot.com Danusia mojewypiekiinietylko.com Ewa ewakuchennie.blogspot.com Gosia daylicooking.pl Iwona izioni-smaki.blogspot.com Justyna tysiagotuje.pl
Magiczne Życie Martydziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie moja bardzo, bardzo, bardzo(...)wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki: 1 szt mix sałat 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Mix sałat
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakremówki 30% 1-2 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Ogórek obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami.Koperek drobno posiekać i dodać wraz z ogórkiem do serka homogenizowanego.Dodać starty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, dobrze zamieszać. Śmietanę podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać do niej żelatynę i dokładnie rozprowadzić. Przelać do masy twarożkowej, jeszcze(...)forma na babkę) wysmarować dokładnie masłem i przelać do niej masę. Przykryć i wstawić do lodówki do momentu stężenia - u mnie terrina była gotowa już po godzinie. Podawać z pomidorami. Smacznego
KUCHARNIA