porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni
Chilli Czosnek i Oliwapassaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Dodatkowo: 2 kulki sera mozzarella garść świeżej bazylii Przygotowanie: Ciasto na pizzę: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną
Oryginalny smakmnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanych ziół 1 cebule dymki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków
codojedzeniałyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe(...)oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy
MarciochaKucharzyprzygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę(...)podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Smacznego
Kuchenne zapiski EdytyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza. Post Calzone pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera(...)posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego
Moja Galeria Smakucebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując(...)mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami
Bulliolubi oczywiście w granicach rozsądku;) ) ja dałam: pół papryki 1 małą cebulę 5 serdelków drobiowych (drobinki) ser żółty chudy do potarcia na wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki kiedy(...)mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście 9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam 10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim poziomie piekarnika) 11. po 15 minutach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest pizza którą musicie odtworzyć dokładnie tak ,jak mówi przepis .Warto dodać do niej to co lubicie i pozbyć się tego ,co wam nie odpowiada.Tylko wtedy zasmakuje wam naprawdę. Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz(...)przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko
BullioPizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody(...)salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenprodukt. Składniki na 1 pizze o średnicy 31 cm: 13 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanki mąki pszennej typ 0 (użyłam tej ze sklepu Mantini ) 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 wędzone szprotki ok. 10 plasterków salami ser żółty sos czosnkowy(...)kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami
Ale Prostecywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę z datą 14.04, a zadumany Mąż nie zauważył, chwycił i skończyło(...)pracy, bez udziału wałka rozciągam je dłońmi nadając kształt pasów o szerokości około 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie ser - najlepiej mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół
I tu będę miała takie te