piersi - 15384 przepisów (strona:431/1026)

Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 277

gotowe galaretki ;)   Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :)     Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru.    Gotowe(...)pokroiłam na małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe!  A poniżej dwie propozycje podania  - jedna z galaretką w postaci paseczków

Sajkofanka smaku
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 233

pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;)     Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka(...)musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie.  Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty

Sajkofanka smaku
Roladki drobiowe 246

Bardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam. Składniki: 3 piersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna(...)bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś z dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich

Ala piecze i gotuje
Francuskie kopertki z kurczakiem 174

Składniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka  Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki(...)olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni bo wtedy mam pewność że pierś też jest gotowa. Smacznego

Mechanik w kuchni
Dietetyczny kurczak curry 8650

Myśle, że bedziecie zaskoczeni smakiem tej potrawy :) Następnym plusem obiadu jest - czas - obiad w mniej niż 30 min , polecam. Zaczynamy Składniki: 2 cebule 200 gr pieczarek ok 600 gr piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów ok 3 łyżeczki ostrego sproszkowanego curry 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku natka kolendry lub pietruszki oliwa- spray niskokaloryczna Wykonanie: Cebule szatkujemy, pieczarki myjemy(...)kroimy. Piersi z kurczaka kroimy na kostki. Garnek spryskujemy olejem niskolarycznym- dodajemy cebulę, smażymy około 3 min. Dodajemy pokrojone pieczarki. Trzymamy na gazie dalsze 3  min. Mieszamy od czasu do czasu. Do pieczarek dodajemy kurczaka- mieszamy gotując około 5 min, po tym czasie dodajemy curry, pieprz I pomidory z puszki. " dusimy" na średnim ogniu około 10 min. Doprawiamy

Smaki Edyty
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 208

Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 528

Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, piersi z kurczaka z brokułami. Uwielbiam obiady ktore można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy :  Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika  Wykonanie: Rozpuszczamy

Smaki Edyty
Kurczak biryani II chicken biryani 216

jesteście miłośnikami hinduskiego jedzenia- nie będziecie zawiedzeni :) Kuchnia hinduska - to burza niesamowitych przypraw I smaków. Raz spróbowana- pozostawia niedosyt do końca...mozna jeść, jeść I uwielbiać. Zapraszam :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki suchego czosnku 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chilli ok 2 łyżeczek soli 500 ml jogurtu greckiego 120 gr masła 2 cebule 1 papryka-czerwona(...)kolendra lub natka pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szkl ryżu basmati Wykonanie: Kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Do jogurtu dodajemy garam masala, czosnek, chilli , 1 łyżeczkę soli. Mieszamy wszystko I dodajemy kurczaka. Przykrywamy kurczaka jogurtem. Odkładamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny. W garnku rozpuszczamy masło I dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy ryż

Smaki Edyty
Kurczak po jamajsku 289

ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy:  Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej(...)śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka.  Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 225

risotto zostało przywiezione do Włoch  przez Marco Polo z Chin :) Serdecznie polecam I zapraszam , a najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka 200 gr pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto(...)bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy

Smaki Edyty
Sznycle w kukurydzianej panierce 271

lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej. Są chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi ( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków robiąc płaskie(...)mniejsze sznycle. Czas: 30 minut Składniki: 1 duża połówka piersi z kurczaka 1, 5 szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru) 2 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać

Buniabaje w kuchni
Gulasz drobiowy ze świderkami 379

Robienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale   tak po prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się(...)być gulasz i już. Czas: 1 godzina Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka   do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki mąki 25 dag makaronu świderki

Buniabaje w kuchni
Kurczakowe oszczędności 659

Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez   bo mięso z piersi jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje(...)korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 196

Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam z nią zrobić trwała chyba 3 dni. W końcu wymyśliłam, że kościec z przyległościami i tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa(...)mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu na patelni upiekę na rumiano w Garnku Rzymskim ( oczywiście część z tego i tak zamrożę i wykorzystam potem doprawiając

Buniabaje w kuchni