kurczaka i postanowiłam je wypróbować - jest to jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Jeśli ktoś uważnie ogląda programy Nigelli to na pewno zauważył, że ona często podkreśla, że pierś z kurczaka nie jest dobra do wszystkich dań. Faktycznie jest łatwa w ,,obsłudze" co nie znaczy, że jej mięso nadaje się do wszystkiego. Tak to się ostatnio u nas porobiło(...)uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego
sierotka maRysia w kuchnićwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów(...)papierem do pieczenia i wysypujemy po brzegi fasolą. Pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut po czym zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy aż spód delikatnie się zarumieni. Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy aż będzie miękka. Cebulę kroimy w cieniutkie talarki wrzucamy na patelnię i smażymy ok 5 minut - gdy będzie miękka zalewamy
sierotka maRysia w kuchnigorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka(...)jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych pomidorów. Do tego przepisu pierś z kurczaka przekroiłem na pół, dzięki czemu uzyskałem kawałek mięsa o jednakowej grubości na całej długości. Daje to też pewien komfort, że mięso będzie smażyło się równomiernie na całej powierzchni(...)czerwonej palmy połączony z olejem z kanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenochota na coś lekkiego mamy w kilkanaście minut coś mało kalorycznego. Też nie ukrywajmy - jak najdzie nas leń, to mrożona sprawdza się doskonale. Do tego dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych
Right Behind The KitchenPodróże są emocjonujące, a zachwycające dech w piersiach widoki sprawiają, że mamy gęsią skórkę. Pomyśleć jeszcze, że można to wszystko połączyć – piękne miejsca, genialne kompozycje na talerzach, smaki, które zostają w pamięci do końca życia. Przywołując w głowie wspomnienia z wyjazdów, organizm nasz produkuje więcej śliny – coś w stylu psa Pawłowa… I trochę mi wstyd. W sumie bardziej niż(...)kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa
Right Behind The Kitchenprostu głodnym. I nie mamy ochoty na zwykłą kanapkę – zimną kanapkę z czymś tam. Podgrzewać obiad, który zjedliśmy kilka godzin wcześniej? Eh, nuda. Ale jeśli wcześniej kupiliśmy kawał piersi z indyka i widzimy, że zostało nam co nie co tej surowizny, kilka warzyw i pieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać(...)pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem
Right Behind The KitchenDzisiaj prezentuję Wam przepis na szybką i łatwą do przygotowania przekąskę dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 placki tortilli, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 pomidor, 1 cebula czerwona, 2 ogórki kiszone, 1 garść mieszanki sałat, 1 łyżka sosu Kieleckiego czosnkowego SPOŁEM , 1 łyżka sosu Kieleckiego curry SPOŁEM , 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. 2. Cebulę i ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz
Tradycyjna kuchnia Kasidość czasochłonne, jednak gwarantuję zadowolenie po jej przygotowaniu i spałaszowaniu:) Brokuł, cukinia, kurczak i makaron w towarzystwie aksamitnego sosu z wyczuwalną nutą białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 mała cukinia 1/5 opakowania makaronu (ja użyłam malutkich różyczek) bądź penne 100 g serka homogenizowanego śmietankowego 250 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa biały pieprz sól(...)ząbek czosnku Wykonanie: Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować. W międzyczasie doprawić pierś z kurczaka solą i pieprzem i pokroić w małą kostkę. Ugotować na parze. Ugotować makaron (al dente). Cukinię umyć, posolić i podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zabieramy się za sos:) Śmietankę z odrobiną wody gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy
Ania i Marcin gotujątego co niecodzienne. Zainspirowana tymi doznaniami postanowiłam przyrządzić to danie, by na moment przenieść się w inne zakątek świata. Składniki (na 2 duże lub 4 średnie porcje): 250 gram piersi kurczaka 100 gram chorizo 3/4 szklanki ryżu Arborio 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego, na przykład tego lub innego nadającego się do smażenia 2 małe papryki- zielona(...)kolendra Bulion podgrzewam w garnku. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Po kilku minutach, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę
Mango Papajamakaron do spaghetti. Bazylia - 1 szklanka ( świeżej bazylii) suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...jest krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części(...)kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą
kawawszklanceDzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka ciecierzycy (400 g) - 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy
Kuchenne Wariacjekucharzowi duże pole do popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej(...)kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy do miseczki Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie
Pan i Pani Smith w kuchnijednak nie chcecie sobie 'utrudniać', to wystarczy pokroić w kostkę. Potrawa warta spróbowania, nawet jeśli niespecjalnie lubicie brukselkę :) Z resztą... czy jest ktoś, kto nie lubi brukselki???!!! ;) 4 porcje: * pierś z indyka- 200 g * brukselka- 200 g * makaron- 100 g * pomidory koktajlowe- około 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 800 ml (lub gorąca woda+3 łyżki(...)ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, papryka słodka- do smaku * masło- 20 g * koper- do posypania Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wymyć, wystającego głąba odciąć i spód naciąć na krzyż. Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę i doprawić. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić
Kraina Miodem Płynąca