magicznego dymu ważna jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka będziemy przygotowywać szaszłyki. Pierś ma delikatniejsze mięso i wymaga nieco krótszej obróbki cieplnej niż udziec. Udziec za to ma bardziej soczyste mięso ale i twardsze, a co się z tym wiąże – wymaga dłuższego(...)pieczenia. Jeżeli decydujecie się na pierś to mięso można pokroić w 3 – 3,5 centymetrową kostkę, jeżeli natomiast souvlaki będą z udźca to polecam mniejsza kostkę ok. 2 cm. Równomiernie się wtedy upieką. W moździerzu ucieramy drobno oregano, tymianek, kminek, dodajemy starty na tarce czosnek, wędzoną czerwoną paprykę i odrobinę chili. Do tak utartej masy wyciskamy sok z jednej
Markowy smakłyżeczki cukru 150 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży Na prosty farsz około 3-3 1/2 łyżki ketchupu mała szczypta pieprzu 2 czubate łyżeczki soli ziołowej 1/2 piersi z kurczaka około 1 1/2 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie(...)podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy, smażymy kilka minut, aż nasze kawałki kurczaka dobrze się zarumienią. Gdy ciasto podrośnie układamy je w blaszce
Słodkie okruszkiPyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz(...)zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu
Passions hobbies lifeKolejna smaczna i soczysta wędlina....tym razem w całości drobiowa. Składniki: ok 70 dag piersi z kurczaka ok 15 dag pieczarek 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz 1 czubata łyżeczka przyprawy John 1 czubata łyżeczka przyprawy Kebabczeta 1,5 łyżeczki żelatyny Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na dwie części. 50 dag kroimy w kostkę,pozostałe
Niespełnione zdolności kulinarneokazała się strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam Składniki: 300 g sera żółtego 350 g piersi z kurczaka słoik cebulki perłowej kukurydza 5 jajek majonez łyżeczka mielonej słodkiej papryki olej sól,pieprz na sos: 5 łyżek majonezu 7 łyżek jogurtu naturalnego 9 łyżeczek chrzanu Przygotowanie: żółty ser ścieramy na tarce(...)grubych oczkach,jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę i kukurydzę odsączamy . pierś kroimy w kostkę,oprószamy solą ,pieprzem i papryką słodką, podsmażamy na patelni,studzimy,mieszamy składniki naszego sosu i mieszamy go z sałatką,doprawiamy jeszcze solą i pieprzem Smacznego
Swojskie jedzonkoprzeciwnie może być pyszne i kolorowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 cebule 5 - 6 marchewek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pierś z kurczaka ok 1/2 szklanki rodzynek olej do smażenia 1 łyżeczka curry papryka ostra, sól, pieprz 100 g ulubionego ryżu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę kroimy(...)niej starte marchewki i dusimy przez ok 5 minut (jeśli marchewka przywiera do patelni proponuję podlać odrobiną wody) . W międzyczasie nastawiamy ryż. Następnie do warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach wrzucamy rodzynki, koncentrat pomidorowy (ja w sezonie letnim zamiast niego dodaję 2-3 obrane ze skórki i posiekane pomidory) wsypujemy curry i ewentualnie
Cynamonowe szczęściepiersi kurczaka, 6 połówek pomidorów suszonych , Nie mam profesjonalnego urządzenia do sous vide. Mam urządzenie do gotowania, w którym można regulować temperaturę co 1 stopień. Nie mam pakowarki próżniowej komorowej, tylko bezkomorową - bardziej jest to "odsysarka".... Ale potrawy z tego zestawu wychodzą naprawdę dobre, warte polecenia. Jak na warunki domowe, nie trzeba nic więcej. Dania z sous vide są bardzo(...)smaczne, delikatne. Polecam również osobom na różnego rodzaju dietach: bez tłuszczu, bez smażenia.... Z piersi kurczaka zdjąć skórę, włożyć do torebki do zamykania próżniowego. Dodać pomidory suszone. Zamknąć próżniowo. Gotować 25 minut w temperaturze 66 stopni. Po wyjęciu z torebki można podsmażyć na maśle. Podałam z pureeziemniaczanym z groszkiem oraz groszkiem z trawącytrynową . zastawa
królestwo garówSkładniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarniste) Pomidory przekładamy do miski, doprawiamy oregano, bazylią, solą i papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy/oleju. Przekładamy pomidory(...)patelnię i podsmażamy do momentu aż powstanie gęsty sos (woda wyparuje) - można dodać oregano i bazylię według uznania. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką ostrą mieloną i solimy. Smażymy na osobnej patelni do zrumienienia. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie już miękki odcedzamy i przekładamy do miski/garnka dodajemy do niego sos i dokładnie mieszamy. Wykładamy
Moje-pitraszenieobiad błyskawiczny, który wychodzi każdemu, a i smakuje każdemu :D Składniki: 500 g makaronu penne 400-500 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa z oliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Podawać z makaronem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnisposób na szybki posiłek, a jeśli mamy już upieczonego czy usmażonego kurczaka - robi się praktycznie sam. Składniki: 6 placków tortilli kukurydzianej (u mnie o średnicy 20cm) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, smażona lub pieczona 10 czarnych oliwek 1/2 małego strąka czerwonej papryki 200g tartego, żółtego sera ( u mnie Maasdamer Mlekoma ) kilka łyżek ulubionego sosu pomidorowego lub keczup Przygotowanie: Patelnię(...)grillową lub grilla elektrycznego rozgrzać. Pierś z kurczaka pokroić w paski, oliwki na cztery wzdłuż, paprykę w kosteczkę. Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym, rozdzielić po równo ser, kurczaka, oliwki i paprykę, ułożyć na plackach (na jednej stronie), zawinąć na pół. Umieścić na grillu, smażyć do zezłocenia z oby stron
Cakes By Kejtkolejna propozycja dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie. Fit szaszłyki z piersi kurczaka, z ananasem świeżym, cukinią i czerwoną cebulą. Szpadki wyszły mi przepyszne. Kurczaka doprawiłam w orientalny sposób, a całość smakowała na prawdę zupełnie inaczej niż tradycyjne szaszłyki. Smak słodko-kwaśny. Danie jest przygotowane bez tłuszczu więc polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. SKŁADNIKI: - 1 pierś z kurczaka
SMYKWKUCHNIQuesadilla - danie z kuchni meksykańskiej. W skrócie...: jest to tortilla (kukurydziana, u mnie pszenna) z roztopionym serem. (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu ) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać
Di gotujerównież popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki szalotki 1 duży pomidor 1 zielona cukinia(...)ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż . Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż nie będzie miękki. W międzyczasie pokrój pomidora, cukinię i filet z piersi indyka w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przyrumień pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy(...)szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej wypłukanej kaszy*. Jeszcze chwilę
Pora na poraSprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata(...)łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać
Ze smakiem i z pasją