cebula dymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą
Mango PapajaPora na wersję ryżową :) Poza tym na zapiekanki mam jeszcze kilka pomysłów/inspiracji, które kiedyś pewnie Wam jeszcze pokażę :) Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z kurczaka 0,5 kg ryżu 450g mrożonych warzyw (marchew, fasolka, brokuł, papryka, kukurydza) Mały pojemnik śmietany – 200 g (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) Przyprawa do kurczaka Przyprawa kebab-gyros
Fabryka pomysłówjest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki
Kulinarne przygody GatitySzybka i smaczna sałatka. Intensywny smak selera przełamany słodkością ananasa oraz curry. Idealna na lekki lunch lecz świetnie sprawdza się też na przyjęciach.
Mechanik w kuchniPrzepyszne, kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka, ananasa i papryki. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smakują obłędnie, lekko pikantny kurczak, słodki ananas to połączenie idealne. Szaszłyki przygotowałam na dzisiejszy obiad do tego warzywa z patelni i rodzinka była bardzo zadowolona :) Składniki na około 6 szaszłyków: * około 600 g piersi z kurczaka
Zrób to smaczniecurry. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, lekko solimy i rozcieramy nożem, dodajemy do jogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przygotowanej marynaty wkładamy pojedyncze piersi kurczaka, mieszamy, tak, by całe pokryte były złocistym jogurtem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego(...)Sałatę przekładamy na talerze, na których podamy sałatkę. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser Grana Padano ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw w kilka pasm, którymi dekorujemy sałatkę. Upieczoną pierś z kurczaka wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry, układamy na reszcie składników. Całość posypujemy czosnkowymi grzankami. Podajemy
Smaki Na Talerzucałej rodziny, nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych, uwielbiany przez wszystkich moich domowników. Kawałki soczystego kurczaka doskonale komponują się z warzywami i sosem sojowym a całości smaku dopełnia makaron ryżowy. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia(...)osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem i łyżką sosu sojowego. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek na małe kawałeczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry a paprykę w paseczki. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojone mięso i podsmażamy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Do kurczaka dodajemy, cebulę
Smakowite Daniawarzywnym bulionie, wraz z jędrnymi i chrupiącymi warzywami pokrojonymi techniką julienne- czyli w cieńkie i drobne słupki.Dzięki tej metodzie najzwyklejsze danie zamienia się w małe dzieło sztuki :)Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa.Danie(...)już będzie szklista dodać pokrojony w plastry czosnek, a po około 1 minucie dodać marchewkę i paprykę.Chwilę podsmażyć.Dołożyć listek laurowy, zielę i wlać bulion.Od zagotowania bulionu poddusić warzywa przez około 10 minut, a następnie dodać cukinię i całość zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut.Na koniec doprawić.Smacznego
Kraina Miodem Płynącawcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron(...)używam krajalnicy z Lidla), temperówki do warzyw, obieraczki lub zwykłego noża (pokroić warzywa wzdłuż na cienkie paski). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i szybko przesmażyć warzywa – powinny zostać twarde i sprężyste, nie zależy nam na papce z warzyw. Wystarczą 2-3 minuty. Można doprawić przyprawami, jednak według mnie tak przygotowane warzywa bronią się smakiem bez dodatkowych przypraw. Resztę
Dietologbulionu drobiowego lub warzywnego 120 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Dynię i marchew obrać, pozbawić dynię pestek. Warzywa opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić(...)zeszklonej cebuli przełożyć starte warzywa i całość podsmażać na małej mocy palnika przez około 15 minut. Wlać bulion, dodać kurkumę i curry, gotować na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po podanym czasie dodać mięso i całość dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą, wlać śmietankę i zagotować. Przed podaniem filet z piersi kurczaka w sosie dyniowym oprószyć
WSZYSTKO SMACZNEkurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka(...)Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według
Słodka Stronatłuszczu) płaska łyżka curry sól, pieprz łyżeczka oleju Przygotowanie Piersi przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy(...)Składniki: mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki masła lub margaryny łyżka mleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Można posypać natką
e-PrzepisyKulinarnemakaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki (1/2) 40 g pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę(...)połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówlekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu(...)brązowego cukru sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca dodatkowo 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra czarny sezam 2 woreczki ryżu jaśminowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać
DefinicjaSmakumarchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu
Ugotować