Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni
Pasja SmakuSKŁADNIKI - 200 g piersi z Kurczaka - łyżeczka sosu sojowego jasnego - chili - ząbek czosnku, kawałeczek świeżego imbiru - 1/2 papryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste
SMYKWKUCHNItego, aby rozpalić grilla;) My już mamy za sobą pierwszego grilla w tym roku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej marynacie. Dzięki temu, że smarowałam marynatą kurczaka w trakcie pieczenia, mięso nie jest wysuszone. Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki obsypki kaukaskiej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki
Z miłości do słodkościprawda pogoda już nie jest za dobra na grilla, ale podam Wam przepis na pyszne drobiowe szaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościblachy wlewamy 2 szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym na górę piersi układamy pokrojone w cienkie plastry masło i ponownie pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia co 5-7 minut polewamy wędliny sokiem powstałym na dnie blachy. Pod koniec pieczemy 10 minut pod grillem, aby powstała chrupiąca skórka. Smacznego
Kuchnia Łukaszakokosem to bardzo pyszne połączenie. Polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 200 g wiórków kokosowych olej do smażenia Marynata: 4 łyżki gorczycy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki domowej przyprawy do grilla łyżeczka przyprawy ziołowej Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie miksujemy je przez
Kuchnia Łukaszasklada, ze dzisiejszy " Dzien Czosnku " to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do grilla wlasnie. Jak to juz u mnie bywa zawsze przy okazji weekendowych akcji okazuje sie, ze marnie stoje z czasem. Tym razem jest podobnie. Mimo, ze o akcji czosnkowej wiedzialam juz od dawna to przez swieta(...)oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku. Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej. Solimy do smaku w czasie pieczenia
Przysmaki KarolkiUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy
Kolizje Smakówpapryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu
Moje Kuchenne RewelacjeObiad w całości przygotowany przez mojego Ukochanego :) Pyszna pierś z patelni grillowej z sosem kaparowo- śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i pomidorki cherry ze świeżym ogórkiem
My Culinary ArtWeekend zapowiada się cieplejszy, więc dziś polecam szaszłyki. Szaszłyki są drobiowe, więc będą propozycją bardzo rodzinną i maluchy również nie powinny wybrzydzać ;) Piersi z kurczaka świetnie
Kraina Tysiąca Smakówobiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy grillować bez użycia tłuszczu. Jest to bardzo istotne. Jeśli takiego nie posiadacie efekt będzie taki sam na patelni grillowej teflonowej non stick. Składniki: - 1 mała pierś z kurczaka pojedyncza (150g) - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 cebuli - 1/4 średniej
SMYKWKUCHNIsól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy
Pudełko rozmaitościPapryka płatki Gochugaru Skworcu Sposób przygotowania: Pierś przekroić wzdłuż na 6 porcji i moczyć w mleku ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć , wytrzeć ręcznikiem papierowym . Natrzeć jedną przyprawą Biryani Masala , oprószyć papryką Gochugaru i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Rozpalić grilla i grillować do czasu aż mięso się ładnie upiecze tzn. nabierze złocistego koloru i pięknego aromatu
Słodkości i nie tylkopieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy ser -bez sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne od urządzenia. :) Gotowe :) Smacznego
Smaki Edyty