mnie prześwięcili za ten przepis, ale cóż. Jak nie ma czasu się bawić w samodzielne przyrządzanie pasty curry, to trzeba sobie radzić inaczej, czyli tak: Składniki 1 podwójna pierś kurczaka 1/3 kostki masła pół paczki mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku łyżka stołowa przyprawy curry pół szklanki jogurtu albo śmietanki 18% szczypta chilli – lub ile kto lubi sól Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjejuż jakiś czas temu, ale jakoś mi umknął i nie zamieściłam go na blogu. Nadrabiam zatem to niedopatrzenie, bo naprawdę warto. Potrawę robi się błyskawicznie! Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka musztarda miodowa 1 duży por szklanka białego wina 75 ml kwaśnej śmietanki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Kurczaka posolić, popieprzyć, natrzeć musztardą i oliwą. Zostawić na 10 minut
Kulinarne Inspiracjefeta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka, ale nawet w wersji podstawowej sałatka jest bardzo sycąca
Kulinarne Inspiracjejeśli coś zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło. 16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, dodać lekko zgnieciony
Kulinarne Inspiracjewarzyw i pełnoziarnisty makaron. Jest zaskakująco smaczna! A co najważniejsze - smakuje też pozostałym członkom rodziny, którzy żadnych spożywczych postanowień nie robili (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo;) Składniki: pierś kurczaka 2 papryki żółte 2 papryki czerwone pół niedużej ostrej papryczki (chodzi tylko o lekko ostry posmak, nie ma wypalać języka:) 1 cebula czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku
Kulinarne Inspiracjemożecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak) 3 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta bazylii sól i pieprz do smaku kilka liści
Słodkie okruszkimieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego Kurczak: podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli Makaron: chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g opcjonalnie: makaron typu Capellini- bądź jego cieńszej odmiany: Capelli d'angelo
KreatywnePinyjego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybki, prosty, i smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie
Aga w kuchniSkładniki na dwie porcje. Składniki: 200 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1/2 główki brokuła 1 cebula 75 g śmietany 12% 1 jajko 8 łyżek startego żółtego sera Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Makaron po ugotowaniu odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy
Emcia PichciProsta i niewiele wymagająca sałatka. Podana w takiej formie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy świątecznym stole. Foremka 10x23 cm 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 pomidor 1 marchewka 3 jajka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki natki pietruszki 50 g żółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie
VioletoweKucharzenie