Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem i pokroić w paseczki lub na kawałki. Zamarynować w sosie sojowym dodając odrobinę soli. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać
Kuchnia Ellieroztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki.Pierś z kurczaka pokroić w dosyć cienkie paski, polać oliwą, posypać przyprawami i odstawić na 30 minut, aby się zamarynował. Po tym czasie usmażyć go na patelni na złotobrązowy kolor. Nie należy
Świat Domowej Kuchnikażdy region we Włoszech ma swój charakterystyczny kształt makaronu. Do tego przepisu pasuje gruby makaron. Można wybrać szerokie wstążki lub linguine. Ja wybrałam mafaldine . Makaron florentine przyrządzam z kurczakiem. Oczywiście podstawą tego dania jest sos, z którym można eksperymentować na wiele sposobów. Florentine gotuję na ogół z suszonymi pomidorami ale do dzisiejszego przepisu wykorzystałam koktajlowe pomidory. Są równie słodkie(...)łyżki masła 100 ml wina marsala 2 łyżeczki czarnego pieprzu 300 ml śmietanki 100 g serka łaciate lub philadelphia 100 ml utartego parmezanu 400 g odfiletowanych udek lub piersi kurczaka 100 g prosciutto 1 opakowanie sera mozzarella sałatkowego, małe kulki 100 g szpinaku 500 g pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy sól do smaku 2 łyżki natki pietruszki Pokrój cebulę
codojedzeniamoże być pyszne i kolorowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 cebule 5 - 6 marchewek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pierś z kurczaka ok 1/2 szklanki rodzynek olej do smażenia 1 łyżeczka curry papryka ostra, sól, pieprz 100 g ulubionego ryżu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę kroimy w kostkę(...)niej starte marchewki i dusimy przez ok 5 minut (jeśli marchewka przywiera do patelni proponuję podlać odrobiną wody) . W międzyczasie nastawiamy ryż. Następnie do warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach wrzucamy rodzynki, koncentrat pomidorowy (ja w sezonie letnim zamiast niego dodaję 2-3 obrane ze skórki i posiekane pomidory) wsypujemy curry i ewentualnie
Cynamonowe szczęściegościach" i tak mi zasmakowało, że od tego czasu to danie bardzo często pojawia się na naszym stole. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): ok. 500 g piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 50-25 cm 375 g 500 g pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka 1 jajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego(...)sera do starcia łyżeczka masła oliwa sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę umytych piersi z kurczaka. 2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. 5. Na patelni rozgrzewamy
Kawa z mlekiemSkładniki, 2 - 3 osoby: 1 pierś z kurczaka 2 kromki chleba 8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka liści sałaty lodowej sól i pieprz ulubione zioła Sos: 2 małe ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka sosu worcestershire (możemy zastąpić filecikami anchois) pieprz Przygotowanie: Piersi(...)kurczaka pociąć w cieńkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Usmażyć. Kromki chleba pociąć w kostkę i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Grzanki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w pióra. Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać żółtko, oliwę i ucierać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki
cooklifeDanie to ma ciekawy smak, przez dodanie sera pleśniowego i suszonych pomidorów. Ponadto jest sycące i do przygotowania na jednej patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z piersi kurczaka 200 g kaszy bulgur 100 g suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g sera z niebieską pleśnią 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Danka Pichciprzepis na 4 porcje Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować: 100g roszponki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki orzechów włoskich, 150g fety, pieprz do smaku, 200g makaronu spaghetti, 2 filety z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, łyżkę oleju rzepakowego, 2 garści szpinaku, dowolne kiełki. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Makaron
Z notatnika dietetykaKotlety pożarskie fot. Moja Przepis na najlepsze kotlety pożarskie. Klasyczny przepis na kotlety pożarskie z piersi kurczaka lub indyka. Klasyczny i wyjątkowy przepis na drobiowe kotlety z koperkiem oraz pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki
Moja Książka KucharskaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: większa pierś kurczaka, 3 łyżki masła, sól, pieprz chili cayenne, bazylia, oregano, 1-2 łyżeczki cukru, puszka krojonych pomidorów, opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 duże pieczarki, 2 duże ząbki czosnku, mała cebula. Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno siekam. Pieczarki obieram i kroję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1 większa pierś kurczaka, większa marchewka, mała cebula, duża pieczarka (opcjonalnie), 150 ml śmietanki 30%, 80 ml bulionu, sól, pieprz, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, curry, ostra papryka, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce
JejKuchniaoliwkami i awokado lub na kanapce z pieczarkami, awokado i sałatą. Składniki: 1 jajko sól pieprz 1 łyżka octu oraz: kromka żytniego chleba serek do posmarowania chleba kawałek pieczonej piersi kurczaka kilka oliwek ćwierć awokado garść rukoli pieczarki liść sałaty lodowej Jajko wbić do miseczki. W garnku zagotować wodę, wlać ocet, zmniejszyć ogień i zamieszać łyżką, żeby utworzył się
Obiad gotowyLiść lubczyku (suszony) Natka pietruszki (suszona) 30 g masła 15 młodych małych ziemniaczków 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka świeżej natki pietruszki ½ puszki kukurydzy 200 g żółtego sera Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę
KUCHNIA POLSKA