pierś z kurczaka - 16854 przepisów (strona:956/1124)

Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 89

drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca z filetem z indyka (pasuje tu też filet z kurczaka). Można ją również wykonać z samego udźca z indyka. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie umieścić w keskówce i do piekarnika. Smakuje(...)ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z grilla w dwóch odsłonach 33

regulowanym rusztem. Ja jestem zwolenniczką tego ostatniego:) Dlatego miałam możliwość przygotowania na nim potrawki z kurczakiem i warzywami oraz jednocześnie piekłam kiełbaski nad ogniem. Dodatkowo przygotowałam chrupiące grzanki. Wszystko razem w efekcie końcowym stworzyło pyszne danie, polecam :)     Składniki: -2 filety z kurczaka -młode ziemniaki -świeża  papryka zielona i czerwona -cukinia  -cebula -szparagi -pomidory suszone(...)oleju -pomidor świeży  -zielone oliwki -4- 6 cienkich plastrów boczku wędzonego -ziołowa przyprawa do kurczaka -papryka słodka i ostra w proszku -dwie kiełbaski drobiowe  Kiełbaski ponacinać z obu stron, położyć na kratce grilla lub nadziać na metalowe pręty i piec nad ogniem, często obracając. Przygotować dwie formy keksówki aluminiowe. Do obu włożyć warstwę wyszorowanych ziemniaków i pokrojoną

Kulinarne przemyslenia
TAJSKIE SATAYE Z KURCZAKA Z SOSEM ORZECHOWYM I TEST FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ SAF21 PRIME3 131

mięsa, ryby, szaszłyki, pieczone warzywa, omlety, a nawet słodkości takie jak muffiny czy małe ciasta! Ograniczyć nas może tylko wyobraźnia! Frytkownica beztłuszczowa PRIME3 dostępna TUTAJ SKŁADNIKI: MARYNATA: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * sos sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili(...)czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki

Ostra na Słodko
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 146

Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin(...)łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki

Ostra na Słodko
Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 76

daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza je przed wyschnięciem podczas pieczenia. Zobacz przepis Czwartek: Makaron po sycylijsku z niezwykłym pesto Pesto w tym makaronie jest naprawdę(...)sprawą batata i mango, kwaśne dzięki limonce, z dodatkiem mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny dowcip akcentem przyprawy curry. Zobacz przepis. Lista zakupów Mięso/ryby 2 kacze piersi 0,5 kg polędwiczek drobiowych 0,5 kg świeżego łososia 300 g krewetek Warzywa/owoce Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Pęczek szparagów 500 g pomidorków koktajlowych 1 awokado Główka czosnku

Niedzielny kucharz
SMAŻONA PERLICZKA 158

trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej. Od jakiegoś czasu smażę mięsa w dość dużej ilości tłuszczu, wówczas nie ma potrzeby(...)takie mięso jest smaczniejsze, ale to oczywiście rzecz gustu, można tłuszczu dać minimalnie i podlewać mięso wodą (będzie bardziej dietetycznie). Składniki: - kawałki mięsa z perliczki (u mnie 4 nóżki, pierś i 2 skrzydełka) - 2  łyżki masła klarowanego - 2 oleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane

Smaczne Zdrowe
Pasztet tradycyjny 172

najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu(...)małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane) 1 grahamka

Pełny talerz
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 261

Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula(...)papryczka chilli: 3 g sól:  do smaku pieprz:  do smaku Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.  Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczę nabite w butelkę... 294

końcu sam spróbować. Muszę przyznać, że faktycznie był wyśmienity, a pierś wyszła wyjątkowo soczysta. Zapach, który unosił się w całym domu podczas pieczenia wszystkich nas przyprawiał o ślinotok. Szkodniki orbitowały wokół kuchni i co pięć minut pytały, kiedy będzie gotowe:) Talerze zostały opróżnione w tempie ekspresowym. Jedynym minusem kurczaka pieczonego w ten sposób, jest konieczność umycia piekarnika... Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 195

sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata:  1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki(...)wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch

Anioszek w kuchni
Kurica z Buka – kuchnia podkarpacka 69

zasiedlony. Przetrwały też inne dobra, dobra tak zwanej kultury niematerialnej, choćby przepis na kuricę z Buka. Kurica to lekkie, puszyste kotlety, czy może raczej placuszki z mielonych filetów z kurczaka. Ich delikatność jest dowodem na kunszt bukowskich gospodyń, ale też na ich gospodarność. Z dwóch niewielkich filetów potrafiły wyczarować kilkanaście smacznych kotlecików. Warto nauczyć się tej sztuki, zwłaszcza że danie(...)Bieszczadu, czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowe   ponad 100 lat temu”, którą serdecznie polecam. Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g filetów z kury (piersi) 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła do smażenia (proponuję dodać również trochę oleju) sól, pieprz do smaku Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy

Trzeci talerz
Risotto Z Warzywami 123

Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około(...)patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż

Gotowanie...to proste !
Piers z kurczaka 230

podwojna piers z kurczaka  sol  curry  papier do pieczenia  Myjemy piers i osuszamy w papierowych recznikach  Karzda piers przekrajamy na pol  Macerujemy w soli i curry  Zoztawiamy na ok 1 godz  Pozniej na rozgrzana patelnie kladziemy paipier do pieczenia  Na to ukladamy piersi i podsmarzamy na obu stronach  Smarzymy

Klaudynkowa kuchnia
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 133

umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej. Do tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi(...)serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła ta wyliczanka z dzieciństwa, która trochę daje obraz tego

Food Square