Poznaniu, żadnej większej przezroczystej miski niestety. Ale kiedyś na pewno wyposażę się w pełną zastawę ;) Składniki (porcja na co najmniej 2 osoby): 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa GYROS lub nasze ulubione przyprawy (ja dałam paprykę słodka, ostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz) słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisu. Jest sałatka Cezara z kurczakiem i bez, z pomidorami, nawet jajkami. Najwięcej kontrowersji budzi kwestia dresingu: z anchois i bez, na bazie żółtka i w wersji ulubionej przez Amerykanów, czyli z majonezem. My poszliśmy jeszcze inną drogą. Nasza sałatka Cezara składa się z kilku ledwie składników, a na liście jest filet z kurczaka. Postanowiliśmy go dodać, żeby sałatka zastąpiła(...)orzechów nerkowca i awokado, delikatne, kwaskowate, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami sałatki Cezara. Pomysł na pesto zaczerpnęliśmy z bloga onceuponthechef.com. Składniki: Główka sałaty rzymskiej 1 ciabata 1 pierś z kurczaka 4 plastry suszonej szynki ½ małej czerwonej cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka masła
Niedzielny kucharzSzparagi jeszcze pięknie zielenią się na targach. Więc dziś kolejny przepis z ich udziałem. Bardzo szybki a zarazem smaczny! Zapraszam! Składniki; 2 pojedyncze piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 3/4 szklanki rosołu lub wody Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy(...)pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażmy piersi z każdej strony. Ściągamy z patelni. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy
Radość kipiąca uśmiechem.jedzenie typu “fast food”. Jednak taki kebab przygotowany w domu jest o wiele zdrowszy i zdecydowanie dużo tańszy niż taki kupiony w miejskich budkach. Domowy gyros to soczyste kawałki kurczaka doprawione mieszanką przypraw z dodatkiem delikatnego sosu tzatziki, który podaje się w bułce pita. Takie bułki możemy sami upiec bądź możemy kupić już gotowe w wielu sklepach. Zapraszam do spróbowania(...)wszystkim domownikom. Danie wydaje się zwyczajne, ale właśnie zachwyca swoim pysznym smakiem i prostotą podania. Zapraszamy Was również na nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 1 przyprawa gyros 2-3 ząbki czosnku 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 kapusta pekińska Sól, pieprz 1 cebula czerwona Oliwa do smażenia Papryka czerwona
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedrugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam(...)suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego
Szczęśliwa kuchniainternecie jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem fileta z kurczaka, ale... co zrobić jeśli te wszystkie standardowe kotlety, devolay'e itp nam się już przejadły lub zwyczajnie znudziły? Odpowiedz jest prosta. Trzeba spróbować niebanalnych, smacznych i cieszących oko szaszłyków bazyliowych :) Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt(...)danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości
Tagebuch po polskuprosty i szybki przepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia(...)ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi" ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone
Kuchnia Prezydentowejdrugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam(...)suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comęso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo(...)kawałkiem indyka doda Ci energii do działania i poprawi humor. Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego.Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią.Kotleciki są niezwykle smaczne,bardzo delikatne,aromatyczne i soczyste,nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził,że indycze są po prostu lepsze.Zapraszam zatem na zdrowszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach(...)pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać
Magiczne Życie Martyskładników i pyszny obiad robi się sam. Dzisiaj łączymy dwa smaki - kwaśny i słodki. Oba lubię, ale ich połączenie zawsze mnie pozytywnie zaskakuje. Spróbujcie sami :) Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka mieszanka warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler, bambus, por, cebula) 250g makaronu chow mein 2 łyżki soku z limonki (u mnie Limmi ) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyzki cukru
ChilliJemygoszczą w moim domu. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Te kotleciki wręcz rozpływają się w ustach. Polecam! 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600g) Marynata: 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany (płaskie) 2 łyżki oleju 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich) 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli (można(...)wędzona) 1/4 łyżeczki papryki ostrej pieprz (do smaku) Ponadto: olej do smażenia Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm. Mięso dokładnie poryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej
Di gotuje