Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki(...)dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka
Kuchenna KontrrewolucyaOstatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJedno je pewne: smakuje jak we Indiach, a wiym, jak tam te roztomajte 10 jołdła 11 smakujōm, bo żech sie już tam 2 razy smykoł 12 Co potrza? 2 piersi ze kury abo kokota 13 1 cebula 3 z ō mbki czosku 2 krauzki k ō ncyntratu ze t ō mat ō w 14 2-3 łeżki 15 klarowanego masła(...)jeszcze trocha oliwy, żeby niy b ōło za suche . Jak już prziprawy napoczn ō m 21 fajnie w ō niać, 22 wrołźcie 23 do tego tyż tego pokr ōnego kurczaka i niech sie łon z tymi prziprawōma przegryzie. Dejcie pozōr, 24 żeby sie Wōm to niy przipołlōło. 25 Potyn wciepcie k ō ncyntrat, dolyjcie wrz ōntek, pomiyszejcie, przikryjcie i niech
Chop w kuchniumyj wszystkie owoce i warzywa. Umieść przygotowane przedmioty w zapieczętowanych torbach lub pojemnikach, aż będziesz gotowy, żeby szybko je ugotować. Możesz także wstępnie gotować białka, takie jak ryba, kurczak lub wieprzowina, i pozostawiać przedmioty w zamkniętych pojemnikach, aby je podgrzać, gdy będziesz gotowy z nich skorzystać. Jeśli możesz, zaoszczędź także czas, kupując gotowe dania. Na przykład możesz kupić: sałatę(...)domowe paluszki rybne to świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia owoców morza. Kobiety powinny otrzymywać 46 gramów białka dziennie, a mężczyźni 56. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią mogą również spożywać więcej białka, aż do 71 gramów dziennie. Upewnij się, że przygotowujesz posiłki, które pozwalają na wystarczającą ilość białka w diecie twojej rodziny. Używaj produktów pełnoziarnistych. Chociaż 100% pełnych
ProstePesto.plUwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku
Kuchnia PokoleńMięso indyka jest doskonałą alternatywą dla mięsa kurczaka. Chociaż zapłacimy za nie nieco więcej, to jednak przygotowane z niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze! Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka(...)pieczarkowym To proste w przygotowaniu danie obiadowe na pewno przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego sosu pieczarkowego. Gotowa potrawa świetnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami czy ziemniakami. Składniki: 1 pierś z indyka 500 g pieczarek 3 średnie cebule 2 szklanki śmietanki 30% kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany, posiekana natka pietruszki Pierś z indyka kroimy
Kuchcik gotujenaprawdę , te niewielkie maleństwa są potężnym smakołykiem , nie da się opisać jak dobre mają mięsko , trzeba spróbować , szkoda tylko ,że trzeba się także nadłubać ,żeby się najeść , ale warto Kurczak może się schować , w zasadzie każdy drób z nimi przegrywa . Tak przy okazji , na dorosłego 3 a nawet 4 sztuki będzie w sam raz , ja już nastawiłam inkubator(...)związujemy nóżki ,żeby podczas pieczenia nie rozkraczyły się , bo będzie to nader nie apetycznie wyglądać Masło , kroimy w cienkie plastry , każdy posypujemy odrobiną czosnku , soli i pieprzu . Skórę na piersi przepiórek delikatnie podważamy palcem i wkładamy pod nią , kawałki masła . Na koniec do środka każdego ptaszka , także wkładamy masło i układamy je na blaszce do pieczenia . Miód mieszamy z wodą
Ogrodnik w podróżydostępnego. Warto też wspomnieć o zaletach odżywczych tego mięsa, bo łączy ono w sobie to co najlepsze- małą zawartość tłuszczów zwierzęcych przy dużym udziale wysokogatunkowego białka. W przeciwieństwie do kurczaków, perliczki nie są na ogół hodowane na masową skalę, a bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz i leków. Dobrze przyrządzona perliczka dzięki lekkiemu akcentowi dziczyzny zasługuje(...)Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem). Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej. Perliczkę oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzaną patelnię piersią do dołu, smażymy 10 minut, następnie obracamy ptaka piersią do góry, na patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i rozgnieciony w łupinach czosnek i smażymy kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog KulinarnyWcześniej na blogu pokazywałam Wam krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie. Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem. Ja polałam ketchupem. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią(...)patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Farsz Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami) 4 ogórki małosolne 1 cebula sól pieprz Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić wszystko
O kuchni z uczuciemrację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym(...)papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Wierzch perliczki przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Włóż do piekarnika i piecz
karmelowyTym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo
Kuchnia Pokoleńmorza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania(...)smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru.PrzygotowanieG
SzczyptaSmaQTwarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja na pyszną kolację albo śniadanie. Twarożek możemy przygotować praktycznie o każdej porze roku, jednak chyba najlepiej smakuje późną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza i zdrowsza. Wypróbuj innych naszych przepisów na pieczony drób: Jak dobrze upiec kaczkę Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Składniki: Gęś świeża lub mrożona 4-5 kg 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść(...)dalej ucieraj. Posmaruj pastą gęś, oprósz dodatkowo tuszkę solą. Po natarciu pastą syp sół w miejsca, gdzie pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Odstaw gęś na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nie przykrywaj tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Wstaw grzyby razem z wodą
Niedzielny kucharzrzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis(...)dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała
Karo in the Kitchen