pierś kurczaka - 14633 przepisów (strona:817/976)

Kurica z Buka – kuchnia podkarpacka 77

zasiedlony. Przetrwały też inne dobra, dobra tak zwanej kultury niematerialnej, choćby przepis na kuricę z Buka. Kurica to lekkie, puszyste kotlety, czy może raczej placuszki z mielonych filetów z kurczaka. Ich delikatność jest dowodem na kunszt bukowskich gospodyń, ale też na ich gospodarność. Z dwóch niewielkich filetów potrafiły wyczarować kilkanaście smacznych kotlecików. Warto nauczyć się tej sztuki, zwłaszcza że danie(...)Bieszczadu, czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowe   ponad 100 lat temu”, którą serdecznie polecam. Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g filetów z kury (piersi) 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła do smażenia (proponuję dodać również trochę oleju) sól, pieprz do smaku Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy

Trzeci talerz
Risotto Z Warzywami 131

Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około(...)patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż

Gotowanie...to proste !
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 139

umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej. Do tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi(...)serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła ta wyliczanka z dzieciństwa, która trochę daje obraz tego

Food Square
Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami 164

prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)polecenia, szczególnie na leniwe weekendy, by mieć więcej czasu dla siebie i dla rodziny :) Ilość składników zależy od tego, dla ilu osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych: * piersi z podudzia- 10 szt.*  * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona gęś 283

Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry, a pół czerwona(...)zimę burzliwą śnieżną.” Dzięki szerokim, medialnym akcjom, restauracjom propagującym gęsinę dziś gęsina na nowo wkracza na stoły Polaków, mimo że ostatnimi czasy została wyparta przez powszechnie dostępne kurczaki i indyki. A przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa Miso z kurczakiem 198

dobrze przyswajane białka oraz minerały i tłuszcze. Dla kobiet istotne są występujące w miso izoflawony sojowe, którym przypisuje się działanie łagodzące objawy menopauzy a nawet redukujące ryzyko wystąpienia raka piersi. Więcej informacji o japońskiej diecie znajdziecie tutaj . Wracając do zupy to moja wersja jest mocno spolszczona, a jej bazą jest gotowa zupa Miso od  Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować(...)krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata  Kurczaka myjemy, warzywa obieramy

Cynamonowe szczęście
Japońskie kuleczki mięsne 200

przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia .   Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek stołowych wina Mirin(...)łyżeczki cukru - różowa sól himalajska - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania - 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta

mojewypiekiinietylko
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 154

rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego(...)pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty

Wanilia i Kardamon
Indyk z ryżem 116

Indyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam(...)Składniki ( 2 porcje) szklanka sypkiego ryżu basmati – wg mnie ten w woreczkach nie jest dobrym rozwiązaniem, bo gotujesz ryż w całą chemią zawartą w tychże woreczkach 1 połowa piersi z indyka łyżeczka ostrej papryki w proszku łyżeczka czosnku w proszku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pełnoziarnista tarta z indykiem 159

Pełnoziarnista tarta z indykiem     Ciasto: 20 dkg mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,   zioła prowansalskie

Kuchnia moimi oczami
Sałatka gyros 210

Gyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej

mojewypiekiinietylko
Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 85

łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku. 3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać(...)sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.  5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 182

nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych,Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo  najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie.Choć(...)popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem.Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczeg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 106

Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym

Programista w kuchni
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 149

Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym

Programista w kuchni