Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty(...)odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty ser starty na tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki 4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla Jak przygotować sałatkę Santa Fe? Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem
Ugotowane pozamiataneporów z ogrodu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy(...)już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według
les mirabelleslongera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa
Słodka Stronapiersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju 1 główka sałaty (może być mieszana z różnych gatunków) 1 świeży ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 300 g ananasa 160 g żółtego sera (starkowanego) Sos musztardowo miodowy: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku(...)łyżeczka gorczycy (opcjonalnie) Dzisiaj coś dla miłośników sałatek ze świeżych warzyw. Lekka i bardzo smaczna sałatka, która może stanowić zarówno danie obiadowe jak i zdrową przekąskę między posiłkami. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Zalać 3 łyżkami oleju i posypać przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać. Miskę zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą
Świat Domowej Kuchnidanie smakuje jak pyszna sałatka, więc nic się nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: - podwójna pierś z kurczaka - pęczek młodej włoszczyzny - około 2,5 litra wody - 0,5 główki młodej kapusty - 5-6 średnich ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru(...)warzywa będą na wpół miękkie. Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostuKotlety siekane z kurczaka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi. U mnie dziś(...)dodatkiem czerwonej papryki, wyszły przepyszne :). Mięso kurczaka możemy zamienić na indyka. Proste i smaczne, smakują wyśmienicie z opiekanymi ziemniaczkami i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 500 gram ok pół większej papryki 100 gram żółtego sera w kawałku 2 średniej wielkości jajka u mnie M 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Blog kulinarny S9.PLKotlety siekane z kurczaka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi. U mnie dziś(...)dodatkiem czerwonej papryki, wyszły przepyszne :). Mięso kurczaka możemy zamienić na indyka. Proste i smaczne, smakują wyśmienicie z opiekanymi ziemniaczkami i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 500 gram ok pół większej papryki 100 gram żółtego sera w kawałku 2 średniej wielkości jajka u mnie M 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Blog kulinarny S9.PLSKŁADNIKI: 800 g piersi z kurczaka 4 żółtka 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 2 łyżki suszonych prażonych płatków czosnku 1 łyżeczka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielona sól z przyprawami 1 gałązka pomidorów koktajlowych 2 opakowania sera feta arla apetina z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki 1 duża(...)paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz, sól, natkę, 2 opakowania sera arla apetina, czosnek i chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze 10 minut piecz mięso bez przykrycia w temperaturze 200 stopni
ClauditteMissCookingskładnikiem tego dania jest ryż gotowany i podsmażany na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni(...)chili oraz tabasco. Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjilekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili(...)łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu DODATKOWO :uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek i na koniec w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu
cool and mintyWiele razy pisałam i dziś też się powtórzę. Kurczak nie jest nudnym mięsem, ono jest tak delikatne, że każdy dodatek, każdy dodatkowy aromat chłonie jak swój własny i za każdym razem przejmuje smak towarzystwa w jakim go ulokujemy. A więc co nas tylko ogranicza? Nasza wyobraźnia i nic więcej, dlatego puśćmy wodzę fantazji. Kiedyś przez omyłkowo zamiast koperkiem, posypałam(...)żabę zjeść, pomyślałam i tak też zrobiłam. Jednak smak jaki powstaje w czasie smażenia, jest rewelacyjny. Z nataki wydobywają się całkiem inne aromaty, niż te do których przywykliśmy. 2 piersi kurczaka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Mięso lekko rozbijamy, nie chodzi o cienki płat
Dieta moja pasjaSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchew 3 sztuki średnie, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki(...)olej wsypać obrane i pokrojone w talarki marchwie i podsmażać z 5 minut. Następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty, następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku przyprawami
W Mojej Kuchni Lubię