pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:382/458)

Pęczotto, czyli pęczak z boczkiem i warzywami oraz o właściwościach kaszy jęczmiennej 162

kasza kojarzy się często albo z rozgotowaną breją, albo z suchym dodatkiem, do którego koniecznie musi być sos, bo inaczej nie nadaje się do jedzenia, prawda? Bardziej ambitni robią pierogi, gołąbki lub sałatki z kaszą, brawo :) Ale ciekawe podanie kaszy do obiadu, to dla mnie kompletna nowość. A ponieważ pęczak bardzo przypadł mi do gustu, to właśnie on został

Kraina Tysiąca Smaków
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 160

wsadziłam na ok. 1/2 godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane, ale mnie to kompletnie nie wychodziło! Już myślałam, że powtórzy się sytuacja, kiedy to zamiast pierogów zrobiłam tartę , ale jak zaczęłam wyrabiać po dodaniu jeszcze łyżki oleju, to okazało się, że co prawda z trudem, ale udało się rozwałkować:) Rozwałkowałam (po kawałku) ciasto bardzo cienko, pokroiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 171

przemieszać. Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto. 2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 145

Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 153

grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Pasja Smaku
Chińskie pierożki 144

Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są

Pasja Smaku
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 135

litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem.  Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc i goście dopisali. Zainteresowanie

Pasja Smaku
Jarmark Regionalny i Festiwal Kultury Ukraińskiej - relacja 140

jestem zadowolona - piwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe.  Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 199

miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie.  Po ugotowaniu bez problemów można spakować je do woreczków i zamrozić.  insertCookd("9b375052d00d6d75a0c742b7f46b1ea1

Pasja Smaku
Moja Wigilia 917

linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe

Pasja Smaku
Naleśniki z mięsem 167

jeszcze przepisu na naleśniki z mięsem ( choć przepis i zdjęcie pochodzą sprzed lat )to wykorzystuję pretekst by go wstawić. Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy . Doskonałe danie do wykorzystania wszelkich małych ilości składników . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
CIASTKO FRANCUSKIE Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM 232

każdy kwadracik ciasta) Ciasto podzielić na 6 mniej więcej równych kwadratów. Na każdy włożyć konfiturę i złożyć na pół w trójkąt. Dokładnie skleić brzegi, najlepiej widelcem tak jak pierogi. Można posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Można posypać cukrem trzcinowym(ja tak zrobiłam) lub zwykłym.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 15-20 minut na termoobiegu

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 505

podsypując mąką. Rozgniatamy dłońmi i formujemy prostokąt ok.1cm wysokości. Z ciasta wykrawamy kółka metalową obręczą lub szklanką. Na środek nakładamy powidła lub marmoladę i zaklejamy dłońmi troszkę tak jak pieroga. Następnie zbieramy to łączenie i podwijamy pod spód. Układamy klejeniem na papilotce do muffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika po ok.9-12 sztuk. Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy

Smaczne Zdrowe
Na spotkanie z latem 184

granic możliwości rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy

Przysmaki Karolki
Kluski ziemniaczano-serowe 373

Lubimy wszelakie kluski, można je przygotować z różnych składników. Kluskami nazywa się najczęściej potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania