pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:382/458)

Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 289

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 192

Twarożki, wędzone, długo dojrzewające... Po prostu obłęd! Oczywiście, były SERY GRĄDZKIE , musiałam kupić. Restauracja na Starym Rynku, o wdzięcznej nazwie " Pod koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 222

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu

W kuchni Karmel-itki
Owocowe usta 108

umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Banana obrać, pokroić na średniej grubości plasterki. Mąkę wyrobić z serem  i masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, lub 2 plasterki banana, złożyć na pół i skleić po rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez

Blondynka Gotuje
Kopytka 134

Kopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla

Blondynka Gotuje
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 165

wiem jak są ważne (warto zaznaczyć, że ten sam typ mąki może mieć inną wilgotność i wtedy będzie potrzebna inna ilość płynu). To tak jak z ciastem na pierogi, często ciasto robi się "na oko" (a raczej na wyczucie) i dobiera takie proporcje wody i mąki by ciasto miało właściwą konsystencję. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 265

średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 393

łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie rosło w sumie 16 h) . Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dżem jagodowo-jabłkowy 183

typem zbieracza, ale cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ... Najważniejsze, że jest jagodowo bo już był koktajl z melisą , pyszne dwukolorowe pierogi no a teraz właśnie dżem :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łata wołowa duszona w sosie musztardowym 238

wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z chrzanem jest bardzo smakowita. Można ją też po ugotowaniu zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów, bułeczek .... Po warsztatach na temat wołowiny postanowiłam jednak zrobić łatę inaczej czyli udusić. Tak, żeby więcej smaku zostało w mięsie i sosie. A skoro postanowiłam to tak też się

Smaczna Pyza
Borowik brunatny - podgrzybek 182

Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami - Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane - Grzyby marynowane - Sakiewki z podgrzybkami - Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Już niedługo święta ! 202

myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty pekińskiej, łagodna 221

Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Calzone d'amore 232

ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe

bastalena

Proponowane wyszukiwania