My Blueberry Corner by "jagodzianka" Uszka – to malutkie pierożki wypełnione farszem. Na wigilijnym stole barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja. Moje pierożki przygotowuję z …
My Blueberry CornerRukola, inaczej rokietta siewna , jest warzywem śródziemonomorskim, w Europie najpopularniejsza w Hiszpanii i we Włoszech. Spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką. Bez problemu można ją wyhodować w
Moja smaczna kuchniaKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie
na moim stole...Waniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i
Moja MichaSkładniki: Ciasto: mąka pszenna (3 szklanki) mąka z amarantusa (2 szklanki) mąka kukurydziana (2 szklanki) mąka ziemniaczana (2 łyżeczki) woda (2 1/2 szklanki) olej rzepakowy (8
Weganka gotujeKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska
Mama GotujePierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo
Gotuj z RumcajsemRacuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak
Słodka Kraina WypiekówBardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa
Smakołyki AsiRoladki i kluski śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja
Smakołyki AsiCiasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4
Darcia w kuchniKluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji
na moim stole...Białe kluski śląskie Nadszedł czas sięgnąć do kuchni regionalnej . Co prawda kuchnia śląska , to nie moja rodowita kuchnia , ale jest tak smaczna , że z przyjemnością wyciągam
Ogrodnik w podróżyCo mają w sobie język włoski, francuski i hiszpański takiego, że w tych językach nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to
greenscarfIdealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy
Bajeczna Kuchnia