Sezon na morele dobiega końca. Z ostatnich moreli proponuję zrobić szybkie knedle, bez gotowania ziemniaków. Knedle z dodatkiem twarogu to austriacka specjalność z Doliny Wachau. Dolina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane
Kulinarna PokusaOdliczanie do rozpoczęcia Euro 2016 trwa. Przygotowałam menu, które z powodzeniem sprawdzi się podczas kibicowania ulubionej drużynie. Nieskomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najmłodsi
Moja smaczna kuchniaPo przepisie na ZACIERK I, dzisiaj przepis na zupę ziemniaczaną, czyli kartoflankę, która w wersji rozbudowanej, na bogato ;) , stanowi samodzielne danie obiadowe. W sam raz na
Posadzone i zjedzoneZa sprawą akcji Hola Mexico 4 organizowanej przez Shinju przeniesiemy się kulinarnie do Meksyku. Muszę się przyznać, że te smaki bardzo mi odpowiadają. Ossstre chili con
Pełny talerzwygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku
Plate of JoyCepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiSyberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane
Karo in the KitchenCechą charakterystyczną kuchni niemieckiej jest to, że jest różnorodna i niejednolita. Każda część Niemiec ma swoje smaki. Jest bardzo podobna do kuchni polskiej. Jeżeli chodzi o
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dynia jest świetna! Nie miałam pojęcia, że daje aż tyle możliwości i można ją wykorzystywać pod wieloma postaciami. W tym roku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam
W mojej kuchniWeekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały
W mojej kuchniSmak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5
Poezja Smaków - blog kulinarnyMąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy sól oraz sproszkowaną, zieloną herbatę matcha i przestudzone masło. Zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy podsypując delikatnie mąką jeśli się lepi do rąk, dzielimy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, na środek dajemy po ok 3 mrożone maliny i zlepiamy. W dłoniach nadajemy kształt(...)wszystkiego za jednym zamachem i zminimalizujemy możliwość przywierania do spodu potraw takich właśnie jak pampuchy - miałam z tym problem za pierwszym razem, choć to może reguła nie jest;) czy pierogów- choć te są dopiero przede mną. Wykonany jest w 100% z bambusa, bez dodatkowych metalowych wiązań, unikniemy więc metalicznego posmaku, który mógłby się w trakcie parowania wydobyć
Kuchnia w czekoladzie