pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:190/234)

6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 301

procentach! Polecam je każdemu, bo świetnie nadają się na obiad i na różnego rodzaju imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi, bo wyglądają baaaaaardzo apetycznie i zachęcająco! Burgery usmażyłam z kurczaka, więc są trochę "oszukane" (tak jak pisałam- odchudzone), ale jeśli dobrze je przyprawimy i wysmażymy, będą pyszne i soczyste.  Bułki pełnoziarniste także upiekłam sama, ale jeśli komuś bardzo się(...)papierem do wypieków, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.  Bułeczki smarujemy mlekiem i (wedle uznania) posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałatykolorowa papryka pokrojona w paski2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastrypomidor pokrojony w plastryplastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki

Symfonia Smaków
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1964

jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii – chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego(...)którym powinna być mozzarella. Często dodatkowo pizza ta zawiera świeże listki bazylii, ale nie są one koniecznością. Pizza pollo con broccoli Pizza pollo con broccoli to pizza z brokułami, kurczakiem i mozzarellą. Inspiracja zaciągnięta ze słynnej sieci pizzerii Da Grasso. Chrupiące ciasto na pizze, z dodatkiem soczystego kurczaka, ciągnącej mozzarelli i bogatego w witaminy brokułu – zadowoli podniebienie nie jednego

Kulinarne Przeboje
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 147

cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej(...)całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę folią aluminiową na wierzchu

Cooking Monster
Drożdżowy wianuszek z Apetina 163

się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .  Nadziewany wyśmienitym  kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii,  smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste !  Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść(...)rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c.  Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść! Smacznego. Wpis dodaję do konkursu Codziennie baw się smakiem organizowanego przez Apetina

Wanilia i Kardamon
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 215

tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu(...)czego można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie, kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa Ogórkowa z Grzankami 163

bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 dużej cebuli mały kawałek pora 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru lub duża szczypta(...)trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa. Teraz przygotuję grzanki: Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę. Pokrojoną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Bułkę zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła. Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu. Zupa ogórkowa z grzankami

Uwaga Babcia Gotuje
Pałki kurze faszerowane grzybami. 149

Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości

Kuchnia Pokoleń
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy:   - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól(...)zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem

Proste Potrawy
Casserole z kurczakiem 182

smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania.  Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania(...)całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Piecz casserole przez około 20 minut. Wierzch powinien w tym czasie ładnie się zarumienić, a mięso skwierczeć. Smacznego

Garniec Magalie
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 182

Składniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera  łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij

Anioszek w kuchni
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 227

czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje. W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka , który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem(...)Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. Nadzienie Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym

Smakowy Raj
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 153

minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula(...)papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 131

siedzę w kawiarni i popijając przepyszną kawę - korzystam z ich wifi, a w międzyczasie pozbyłam się piecyka z którego korzystałam (Konrad, mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywał! :)), więc pieczenie odpadało, ponadto w mieszkaniu miałam do dyspozycji 3 niezbyt ostre noże, po 2 sztuki sztućców, 2 talerze, 1 miskę i deskę do krojenia. Rozgardiasz był niemały, ale mam nadzieję(...)zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić na kawałki i podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 119

fast food idzie w stronę zdrowia i produktów najwyższej jakości. Mówimy tu o daniach sprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych miastach trend(...)festiwalu dwie restauracje serwujące /a jakże!/ kuchnię śródziemnomorską w wersji ulicznej. Pierwsza z nich to bliskowschodnia Siriana podająca laffę z jagnięca koftą (która pyszni się na zdjęciu po prawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszna zapiekanka, spaghetti z kurczakiem i warzywami 178

Jedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.  

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania