Składniki: 8 szt. średnich ziemniaków 250 g surowego wędzonego boczku 200 g sera gouda 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ziemniaki dokładnie myjemy, suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy olej oraz 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)pieczemy przez godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Upieczone ziemniaki kroimy na połówki i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który wrzucamy do miski. Do miąższu dodajemy przesmażony boczek, starty ser oraz śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone połówki ziemniaków. Wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy
Qchnia po prostuRyba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki
BullioOlejWielkopolski Składniki: 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, olej i przyprawy. Mieszamy na jednolitą
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem :) a bardziej zdjęciem jego części i oczywiście przepisem. Dzisiaj na naszym stole gościła pierś z kurczaka faszerowana suszoną śliwką pieczona w rękawie. Co ciekawe, pomysł znalazłam w jadłospisach Ewy Chodakowskiej ! Ja zrobiłam i podałam dzisiaj trochę na swój sposób, może trochę mniej FIT, ale można przecież kombinować :) Co do przepisu. Wybierając pierś(...)łyżkę oleju i łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min. Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami
Justa próbuje gotowaćrazy więcej niż kiszonej kapusty. To poza jakością składników, podstawa dobrej ciapkapusty. Przyznamy się, że nam najlepiej smakuje ciapkapusta z pieczonymi lub duszonymi żeberkami. Polecamy podać ją w takim zestawie. Zapraszamy na przepis! Ciapkapusta po śląsku Składniki: ziemniaki: 1 kg kapusta kiszona: 1/2 kg wędzona słonina lub wędzony boczek: 200 – 250 g cebula: 1 – 2 szt. czosnek(...)pewien czas danie zamieszać. Dużym komfortem jest posiadanie tradycyjnej kuchni węglowej. Na takiej kuchni ciapkapusta wychodzi najlepsza. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem takiego pieca, do przesmażonej na tłuszczu cebuli od razu dodaj tłuczone ziemniaki oraz odciśniętą kapustę i wymieszać. Następnie postaw na fajerkach, aby danie wolno się podgrzewało, nawet przez godzinę, co pewien czas mieszając. Z czym podawać ciapkapustę? Można
Kuchnia Na Wypasiebatatów (jeden średni batat) 120g czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański lub tradycyjny Sos do pizzy Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Obierz i posiekaj(...)około 3 cm) i gotuj w garnku z wodą przez około 10 minut lub aż batat zmięknie. Odlej wodę i ubij zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj starannie. Gdy mikstura trochę ostygnie, ugnieć rękami ciasto do pizzy w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli jest
Fleksitarianizm.plogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango(...)Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego
Kulinarne przygody Gatitypieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego chrzanu 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe Sól i pieprz Woda Przygotowanie(...)gęsty chcemy mieć barszcz, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wodę z ogórków liście laurowe oraz chrzan. Całość zagotowujemy. 5. Do całości dodajmy ugotowane ziemniaki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe! Przepyszny barszczyk z pieczonych buraczków z nutką chrzanu skradnie Wasze podniebienia. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleSAŁATKA Z KURCZAKIEM KURCZAK PIECZONY BEZ TŁUSZCZU Z WARZYWAMI! KOMOSA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI! ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, KURCZAK, SZPARAGI! MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE SOJOWO-ANYŻOWYM! KURCZAK PO WŁOSKU Z ZIEMNIAKAMI! ROLADKI Z KURCZAKA Z SOSEM ŻURAWINOWO- SZPARAGOWYM PIECZONY KURCZAK W MAŚLE Z JABŁKAMI! KURCZAK Z ROŻNA! CHIŃCZYK Z ORZESZKAMI Z NERKOWCA! KURCZAK
SMYKWKUCHNIzutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok 250g mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia
Obiad gotowyPożywne kociołki to idealny obiad na pochmurne, jesienne dni. Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć(...)półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować
Tradycyjna Kuchniazrobić z cykorią” , „jak upiec cykorię” . Naprawdę nie trzeba się jej obawiać. Cykoria nie gryzie i w łatwy sposób można z niej wyczarować coś smacznego. Cykoria pieczona , najczęściej wita u mnie na talerzu, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Nie każdemu musi jednak pasować jej specyficzny smak. Cykoria jest delikatnie gorzkawa, w szczególności u nasady. Warto(...)skórze, czy Wam posmakuje, zamiast z góry się uprzedzać. Cykoria upieczona według tego przepisu, bardzo fajnie komponowała się u mnie na talerzu z tofu marynowanym i gotowanymi ziemniakami. Świetne połączenie! Artykuł Cykoria pieczona pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanZiemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do formy do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. W tym samym czasie nastawiamy wodę na bób(...)czasie kiedy warzywa się gotują i pieką oczyszczamy dokładnie rybę. Nacinamy ją delikatnie z obu stron tak jak na zdjęciu. Smarujemy oliwą z wierzchu i w środku. Oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Środek ryby również oprószamy przeprawami, wkładamy plasterki cytryny oraz nieco posiekanej natki pietruszki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy i układamy na nich rybę. Możemy delikatnie podlać
Kolizje SmakówProsty przepis na młode ziemniaczki pieczone. Ten przepis jest uzupełnieniem do przepisu Dorsz zapiekany na pomidorach , ale tak przygotowane ziemniaki mogą być również dodatkiem do innych dań rybnych lub mięsnych. Składniki dla 3-4 osób: 600 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego tymianku 2-3 łyżki oleju rzepakowego(...)ilości wody przez 5-7 minut. Odlewamy, zostawiając ziemniaki w garnku. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i przyprawami, dodajemy olej. Mieszanką zalewamy ziemniaki i mieszamy aż wszystkie będą pokryte. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 35 minut w 180 ° C Smacznego
Pełny talerznadchodzącym 2015. Do siego roku ! Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española(...)kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie
Kulinarne przygody GatityKnorr 1 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się w pobliżu kuchni :). Sprawdźcie sami :) Mięso z piersi(...)zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec
Świat Domowej KuchniKREM 250 g serka mascarpone 75 g masła ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : pestki granatu * Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są miękkie(...)puszysty krem. Cały czas mieszając dodajemy po 1 jajku, a następnie porcjami na przemian: mąkę, vermuth i puree ze słodkich ziemniaków. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone morele. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy około 40-50 minut, lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od wielkości blaszki). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. KREM
cool and mintysystem wstępnego nagrzewania- pre-heat, reheat- odgrzewanie, rozmrażanie) dzięki, któremu dobiera za nas temperaturę pieczenia, rozmrażania lub podgrzewania dania. Temperaturę pieczenia i czas możesz również ustawić samodzielnie, wiele dań będziesz już chciał przygotowywać w ten sposób. W tym urządzeniu możemy działać: - przygotowując posiłek: piec, gotować, grillować, smażyć, rozgrzewać czy suszyć - odgrzewając już gotowy posiłek - rozmrażać produkt Urządzenie występuje(...)Serdecznie zapraszam do ich obejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto. składniki: - tuszka ulubionej ryby u mnie dorada - ziemniaki - szparagi - pomarańcz - świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów
SMYKWKUCHNI