dobry, Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą . Ten jasnożółty, przypominający jabłko (lub niekiedy gruszkę) owoc rośnie w przydomowych ogródkach i miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią się(...)powinna zastygnąć. Taką galaretkę można już wylać do formy i zostawić do zastygnięcia, jednak ja dla pewności zastosowałam trik znaleziony przy tym przepisie . Kwadratową blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który dobrze wysmarowałam masłem. Następnie przełożyłam do niej galaretkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta
Chilli Czosnek i OliwaLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie
dom-agi.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieWy też tak macie? Pewnie tak... Pobudka, włosy splątane ostatnimi minutami snu. Kawa, mleko, słowa zmieszane nad śniadaniem. Całus jeden, drugi; dłonie uniesione na "do widzenia
KUCHARNIAzłapałam jabłka, które leżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw(...)wiem, u mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem
Blondynka Gotujeposmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki. 7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady. 8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE: 1. 160 stopni 15 minut, 2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut. /Termoobieg, góra - dół/ W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach przez rzucenie okiem do garnka ze śniadania. Została(...)ustach a słonecznik, jak zawsze jest idealny. Pysznie i zdrowo. Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO . MARMOLADA: My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Owocowa nuta została więc idealnie dopasowana. Dodała odrobinę kwaskowatego orzeźwienia. Tyle zdrowia i smaku zamknięte w domowych batonikach. Tyle zdrowia i smaku zamknięte w naszych
Wypisz WymalujTYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej czwartej edycji.Poprzednia miała miejsce w maju tego roku i okazała się wielkim
Ostra na Słodkowiejskiej zabawie. Szybko stał się w naszym domu częstym gościem, a wkrótce moim narzeczonym. - Mama podsuwała ci pod nos rarytasy z naszej kuchni, więc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę. - Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb powszedni ma cudowny smak. Stanęliśmy(...)prasy najniższego szczebla. Ale jestem zła, wręcz wściekła na fotografa, który przyjechał, aby zrobić zdjęcia do artykułu. Nie dość, że zjawił się w nocy, kazał mi o pierwszej piec babeczki "bo on musi mieć zdjęcia". Nie spałam przez niego całą noc, ucząc się do szkoły, po czym i tak zaspałam, usnąwszy nad ranem. Dodatkowo tak się nosił ze swoim profesjonalizmem
W kuchni Karmel-itkiJabłonie . Gdy wymawiam to słowo czuję ciepły wiatr splątany w ich gałęziach i łagodny cień jakim korona obejmuje trawę. Jabłonie są wytchnieniem i spokojem. A ta
KUCHARNIADojrzałe lato. Pachnie skoszonym zbożem i najpiękniejszym owocem. Ten owoc jest zachwycający. Uwiódł nas całkowicie i wziął w posiadanie nasze kuchnie - Amber i moją. Pozwoliłyśmy mu
KUCHARNIADzis na blogach zaczyna sie Korzenny weekend, a zaraz za nim piernikowe szalenstwo. To oznacza tylko jedno, nadchodza Swiata! Co prawda jeszcze troche czasu do nich
Przysmaki KarolkiWczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem. Świat zniknął bez uprzedzenia. Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko. Wpatruję się
KUCHARNIA" Szkoda drzewa, które nie wyszumiało całej melodii" K. Przerwa- Tetmajer Jeśli znamy się już dłużej, pamiętacie Królową z mojej łąki (pisałam o niej tu
KUCHARNIAFascynował mnie od zawsze. Kolor jak najpiękniejszy bursztyn. Smak niepodobny do niczego innego. I te "matematyczne" nazwy: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak.... Miód pitny - brzmi zacnie
KUCHARNIA