wspomnienia kolorowego lata czy upragnionej, zielonej wiosny. Wszystko w naszych rekach. skladniki na keksowke 24x10cm 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 jajka 1 marchewka kilka zielonych fasolek szparagowych pieczarki marynowane szynka w kawalku zelatyna sol, vegeta wykonanie. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy. Marchewke i fasolke gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. Wyciagamy warzywa, a wywar
Przysmaki KarolkiSzukałam pomysłu na nietypową zupę pieczarkową. Chciałam ją zmienić, zobaczyć jak w innych kuchniach się ją jada. I tak trafiłam na ten przepis . Wykorzystałam go jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki , ale wydaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis? I co zrobić jak zostanie nam dużo ugotowanych jajek, np po Wielkanocy? Myślę, ze najprostszym sposobem na ich zagospodarowanie jest przyrządzenie prostych, szybkich i pysznych kotletów z dodatkiem pieczarek i ogórków. Zresztą dodatki można zmieniać i takie kotlety za każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest to tez świetny pomysł na jarski
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzy znudziła się wam tradycyjna pizza? Jeśli tak to zapraszam na mini pizze, które każdy możne zrobić w dowolnym kształcie i z dowolnymi dodatkami, które można
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z
Bernika - moj kulinarny pamietnikzastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropk ą nad i". Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikidealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis Roxany . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklodowce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. A nadaje sie wszystko pieczarki, papryka, oliwki, kukurydza, cukinia, pomidory suszone i co tylko wam przyjdzie do głowy. Sprawdza się zawsze na zimno i ciepłu, również do kanapek. Te kotleciki są u nas najczęstszym daniem. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikniedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikZostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej
Bernika - moj kulinarny pamietnik