papryka - 32566 przepisów (strona:1825/2172)

Sznycle z indyka z grilowanymi warzywami 154

obiad :) Bardzo lubimy mięso z indyka, a w szczególności w połączeniu z grilowanymi warzywami. Jakich warzyw użyjecie, to już zależy od Waszej inwencji. Ja zdecydowałam się na cukinię i paprykę ...i nie żałuję :) Składniki: 400 g sznycli z indyka, 1 żółta papryka, 1 duża cebula, 1,5 szklanka bulionu, 0,5 kg cukinii, oliwa, sól, pieprz, tymianek. Sznycle solimy(...)rumienimy z każdej strony, dodajemy do tego cebulę i przesmażamy. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości przez ok. 30-40 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie paprykę kroimy w paski, a cukinię w plasterki, przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i grilujemy. Grilowane warzywa dodajemy do miękkiego mięsa i dusimy przez 5 minut

Delicious Titbits
Sałatka warstwowa "GYROS" 254

średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka papryka, sól i pieprz  olej do smażenia Cebulkę, ogórki i kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić posoloną i popieprzoną cebulkę. Gdy zmięknie zdejmujemy i przekładamy do osobnej miseczki(...)samej patelni smażymy kurczaka, doprawiamy przyprawami do gyros i kurczaka dodajemy słodkiej papryki. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię ketchup (tyle aby połączyć kurczaka), podsmażamy jeszcze ok. 3 min. Przekładamy do szklanej miski. Następnie układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu

Pudełko rozmaitości
Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem 293

soczystą pierś z kurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron

Pudełko rozmaitości
Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym 540

brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii. Składniki: 2 piersi kurczaka ok. 400 g pieczarek 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni(...)podsmażamy na oliwie posoloną cebulę, aż się zeszkli i wrzucamy do rondelka. Następnie podsmażamy doprawionym pieprzem oraz papryką kurczaka na złoty kolor i dorzucamy do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 4-5 minut tylko żeby lekko zmiękły i dokładamy do kurczaka i cebuli.Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania