mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :) Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki : 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony
Słodkości i nie tylko500g miesa wieprzowego 2 srednie cebule 1 marchewka 0.5 pietruszki 0.5 papryki czerownej 3 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liscie laurowe 2 zabki czosnku tluszcz do podsmarzania maka Myjemy mieso kroimy w kostke, solimy i macerujemy czosnkiem Podsmarzmy na tluszczu (olej, oliwa ) Mieso wrzucamy do rondelka
Klaudynkowa kuchniapodwojna piers 1 jajko 4 lyzki maki sol 1 lyzeczka pieprzu 1 lyzeczka papryki Umyc i oszuszyc w reczniczkach piers Pokroic w male kawalki, ale nie w kostke Posypac mieso sola i wetrzec w nie sol Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow
Klaudynkowa kuchniazagęstniki. Sos jakiego dzisiaj użyłam ma w sobie aż 155 g pomidorów na 100 g gotowego sosu a do tego zioła i trochę inny warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa
Smaczna Pyzasmakowicie. Warto czasami poeksperymentować. Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami , pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanawinie. Trochę mięsa, warzywa, aromatyczne przyprawy i niezbyt długim czasie mamy garnek pełen pysznego jedzenia dla kilku osób. Mój dzisiejszy kociołek, nazwany roboczo węgierskim ze względu na dodatek różnych papryk, rozgrzał nas w zimowy dzień gdy za oknem szalała śnieżyca. Zobacz przepis na inne danie zrobione także w całości z jednym garnku - Kurze udka duszone z warzywami ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzakupnej wędliny tylko to co sama zrobię. Nie mam wędzarni więc są mięsa pieczone - pasztet, schab no i czasami boczek. W tym roku rolada boczkowa z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała jej nie tylko ciekawy smak, ale też piękny kolor. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagdzieś podczas warsztatów kulinarnych. Ucząc się jak je oprawić i przygotowywać tak żeby były smaczne zaczęłam postrzegać krewetki bardziej przyjaźnie. W domu pierwsze były po prostu z czosnkiem i papryką - zrobione i jedzone wieczorem więc nawet fotki nie było. Ale smakowały i któregoś dnia okazało się, że znów mam na nie ochotę. Pomyślałam sobie, że połączenie z owocami musi być
Smaczna PyzaKrewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyzaszklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki bułki tartej - 3 cebule średnie - przprawy: sól, pieprz, wegeta, odbrobina gałki muszkatałowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazyli, tymianku i paryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej. Przygotowanie: Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach
Zainspirowana w kuchniZupa wspomagająca przemianę materii, którą możecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 brokuł mała kapusta 1 papryka - zielona 5-6 łodyg selera 4 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny 1 por natka pietruszki, kolendra 1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu 2 ząbki czosnku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia(...)kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam brokuły, pokroiłam por. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około
Smaki Edytyzostaje nam kurczak, gdy gotowaliśmy rosół- warto się pokusić na taka sałatkę. Rewelacyjna jako kolacja, śniadanie czy też przystawka. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 6 ugotowanych podudzi kurczaka 1 zielona papryka 10 pomidorków koktailowych mała puszka kukurydzy 4-5 liści z kapusty pekińskiej 2-3 łyżki joguru naturalnego Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Obieramy kurczaka . Kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy pokrojone pomidorki(...)pół, paprykę I kukurydzę. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Dodajemy jogurt- możemy doprawić solą I pieprzem. Sałatka gotowa. Smacznego
Smaki Edytyogórek konserwowy 1/2 słoika papryka czerwona konserwowa, jajko Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4). Parówki dzielimy na połowę(ze skosa), ogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski. Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos(...)przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto. Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafilet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka masło , 1 szt jajko Przygotowuję składniki: filet porcjuję na mniejsze, podłużne kawałki, rozbijam je i doprawiam do smaku solą, pieprzem(...)curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka nacinam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała