kuskus . Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty(...)dusimy około 25 min. Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem. Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni
Miksturowniksię przepis z bloga Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki zielone sól(...)pieprz, tymianek olej winogronowy Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym
Zdrowa Kuchnia Sowyprawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki;) Dzisiaj zupa lekko mięsna (zwykle robię bez mięsa) z papryką i dodatkiem sera pleśniowego, który genialnie podkreśla/uzupełnia smak zup. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 30 dag kiełbasy, np śląskiej 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3 marchewki 2 średnie kabaczki łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka olej Wykonanie: Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone(...)kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną w kostkę - dusić. Pod koniec, gdy warzywa już miękną, dodać kabaczka - też pokrojonego w kostkę. Dusić kilka minut, a gdy zmięknie dodać koncentrat i przyprawy. Smacznego
kolorowotorcikowowięc swoją własną i uważam, że smakuje świetnie. Składniki (porcja na 2 osoby): -woreczek ryżu -pół puszki kukurydzy -4 paluszki surimi -10-12 oliwek (ja użyłam zielonych) -pół czerwonej papryki -do smaku: pieprz, sól, koperek -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. 2. Pokroić w kostkę paprykę, w plasterki(...)oliwki i surimi. 3. W do miski z zimnym ryżem dodajemy paprykę, oliwki, surimi i kukurydzę. Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. 4. Doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem. Smacznego
Pasja Smakucieszy mnie i mamę. Całość jest świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku. Składniki (6 osób) : 6 plastrów karkówki wieprzowej czerwona papryka 2 cebule przyprawa do mięsa czosnek zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać. 3. W rękawie(...)pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku
Pasja Smakuwrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd . z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona 200 g startego żółtego sera 50 g szynki konserwowej 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść(...)Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem i posypać większością sera. 3. Na serze ułożyć cienkie plastry cukinii, paski papryki i paski szynki szynki. Posypać pieprzem. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, resztą sera i koperkiem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakujakiś czas temu TU . Ale zamieniłam składniki i dodaje jeszcze raz. Jedna z moich ulubionych :) Składniki: 2 woreczki ryżu puszka kukurydzy opakowanie paluszków surimi 4 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki pieprz i sól 2 łyżki majonezu pół kubeczka małego jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Ugotować ryż, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. 2. Pokroić w kostkę paprykę i ogórki konserwowe(...)Surimi pokroić w półcentymetrowe plasterki 3. W do miski z zimnym ryżem dodajemy paprykę, ogórki i kukurydzę. Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki surimi. 4. Doprawiamy do smaku. PS. Wersja z ogórkami smakuje mi bardziej niż z oliwkami. Smacznego
Pasja Smakupory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać(...)niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami
Pasja Smakumnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki(...)kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki
Pasja Smakunich, w której znalazłam zestaw grillowy. Mogłam także kolejny raz wykorzystać Pomysł na...papirus . Efekt? Ciekawy obiad, pełen lata w zimny, marcowy dzień. Składniki: pierś kurczaka pół czerwonej papryki cebula pół puszki ananasa 5-6 pieczarek opakowanie Pomysł na...papirus Soczysta pierś kurczaka z papryką opakowanie Pomysł na...Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich patyczki do szaszłyków Wykonanie: Paprykę
Pasja Smakuprzynajmniej na razie, obiady mocno pomysłowe, raczej takie, które mogę wykonać na szybko, robiąc je ze składników, które mam w lodówce/w szafce. Dzisiaj prezentuję sałatkę z makaronem kokardki, papryką, oliwkami i tuńczykiem. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu kokardki puszka tuńczyka w sosie własnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez(...)łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień wcześniej warto dodać majonez dopiero rano przed wyjściem do pracy
Pasja SmakuKolejna jajecznica autorstwa mojego prywatnego kucharza śniadaniowego. Tym razem z przewagą papryki. Była tak pyszna, że aż się muszę nią pochwalić. Składniki: 1 pomidor 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 6 jajek sól, pieprz bazylia chili Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy
Pasja Smakułyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce(...)różyczki i ugotować go al dente na parze. Kurczaka podsmażyć w woku, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami. Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry
Pasja Smakuosuszyć. W misce ziemniaki, boczek i ogórki doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać szczypiorek i majonez. Wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki. Koreczki serowo-paprykowe Składniki: czerwona papryka opakowanie żółtego sera w plastrach wykałaczki Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, a ser żółty w paski o szerokości ok. 2 cm. Na wykałaczki nadziewać paski sera(...)każdej strony "zamykając" je kawałkami czerwonej papryki. insertCookd("7edbd990d74360930830696344049a97
Pasja Smaku