składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę(...)godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone
Monia miesza i gotujeoczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić
Monia miesza i gotujePyszne danie na rozgrzanie.składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 300 g ziemniaków 2 łyżeczki majeranku 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki imbiru Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia
Monia miesza i gotujepodczas gotowania.składniki:1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek500 g mielonego mięsa z indyka1,5 szklanki wody1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis2 liście laurowe Kamissól z pieprzem Kamissól ziołowa Kamis2 łyżki kaszy manny2 łyżki mąki pszennejDo garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone(...)wymieszać z kaszą manną, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć
Monia miesza i gotujeponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujejabłkiem w sosie szałwiowym olej do smażenia Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy(...)swoje mięsko podałam z brązowym ryżem. Oczywiście jeśli nie mamy takiego zestawu przypraw możemy, sami go skomponować z pojedyńczych przypraw, będzie potrzeba mniej więcej po jednej łyżeczce słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, rozmarynu i szałwii
Monia miesza i gotujeużyć makaronu o dowolnym kształcie, może być zwykły lub kolorowy.składniki:250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej300 g czerwonej papryki konserwowejpuszka kukurydzypuszka ananasamajonez ok 4-5 łyżekpęczek szczypiorkuMakaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze(...)zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam
Monia miesza i gotujedwóch osób. Pieczony łosoś w towarzystwie kolorowych dodatków z jogurtowym dipem.składniki: 500 g filetu łososia bez skóry ( 2 w miarę równe kawałki)1 pomarańcza1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól z pieprzem Kamis200 g jogurtusól ziołowa Kamisgarść rukoli1 awokado10 pomidorków cherryDo miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki(...)folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić. Awokado obrać
Monia miesza i gotujedodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej Przyprawa do kuchni(...)Następnie zeszklić cebulę i czosnek. 5. Zalać bulionem lub wodą. 6. Dodać paprykę i cukinię. 7. Dodać przyprawę do kuchni meksykańskiej 8. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. 9. Gdy mniej więcej
Fabryka pomysłówświeżych drożdży Ok. 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Farsz: 20 dag pieczarek 30 dag piersi z kurczaka Po ¼ żółtej i czerwonej papryki Mała puszka kukurydzy Kilka plastrów sera żółtego Ketchup Przyprawa do pizzy Prymat Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis 1 czerwona cebula Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce(...)okrągłe bułeczki. I farsz: pieczarki podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka). II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona w kostkę, podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ser żółty (starty lub pół plasterka). Bułeczki posmarować białkiem. Opcjonalnie posypać sezamem. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec
Fabryka pomysłówwyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozgniecione na puree ziemniaki. Doprawić(...)słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Teraz należy przełożyć to do naczynia żaroodpornego, kokilek lub patelni z metalowa rączką. Wyrównać. Posypać wierzch resztą sera żółtego. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówwieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 1 puszka pomidorów (krojone) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku ¼ łyżeczki cayenne ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej w proszku ½ - ¾ łyżeczki oregano Olej do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso, posiekany czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chili podsmażyć na odrobinie
Fabryka pomysłówczęść z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Podudzia myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony do momentu(...)dodajemy pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy
Fabryka pomysłówkurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić(...)ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić(...)koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około
Fabryka pomysłów