przyjemność po raz pierwszy w życiu spróbować jadalnych kasztanów.Zupełnie nie wiedziałam jakiego smaku się spodziewać , ale przyznaję : zaskoczyłam się mile … nawet bardzo!Delikatny , lekko słodki … lekko orzechowy smak … , który obawiam się , że jest uzależniający i jak jak z czekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem
Ostra na Słodkoorzechów włoskich i migdałów1/2 jabłka1/3 banana1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki)szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka mioduPrzygotowanie:Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami. Podgrzanie ich nada owsiance pysznego, orzechowego smaku!Dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy.Gdy owsianka jest gęsta, dodajemy cynamon.Kroimy owoce (oprócz mandarynek!) i wrzucamy je do owsianki. Dodajemy orzechy i miód. Zmniejszamy ogień. Dodajemy
Kitchens AlphabetWymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku
Słodka StronaCzekoladowe naleśniki z Nutellą - istna rozpusta... jednak kto się nim oprze? Wielbicieli popularnego, pysznego kremu czekoladowo-orzechowego nie trzeba zbyt długo przekonywać do tego dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji. Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki:Naleśniki:100 g gorzkiej czekolady75 g masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok
Słodka Stronatypowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna
Food SquareVacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii.Sk
Smakowity Blog Kulinarnypatykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto też zajrzeć
Smakowity Blog Kulinarnyserniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej smakują, kiedy na łyżeczce zbierze się wszystkie trzy - mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobi się szybko i prosto, to wychodzą naprawdę wyjątkowe w smaku. Wszystko za sprawą dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików.Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani, więc zaufałam mu w ciemno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczekiwania - dawno już nie usłyszałam tylu komplementów, i to w dodatku na temat czegoś tak prostego! Opowiem Wam o tym w innym poście, razem z przepisem na pyszne, kruche, orzechowe ciasteczka.W sobotę więc balowałam na całego - wyszłam z domu o siódmej rano, wróciłam o wpół do trzeciej w nocy - a wierzcie mi, takie sytuacje nie zdarzają się często (właściwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb z ziarnami na zakwasie...Okrągły, pachnący bochenek chleba.Na bazie mąki pszennej.Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej.Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu.Pyszny, domowy!Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;85 g letniej wody;70 g mąki pszennej (u mnie typ 650).Namaczanka:40 g ziaren siemienia lnianego;110 g ciepłej
Gospodyni Miejskaorzechy laskowe 100gram- mleko w proszku - 2 łyżki- cukier puder - 11 łyżek - masło - 150 gram- olejek wanilinowy kilka kropel- olej- 10ml- kakao ciemne 6 łyżek- wafle orzechowe 100 gram- czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki SPOSÓB WYKONANIA: - orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy
Basia w kuchnisumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty
Malinowe Pocałunkiwaniliowego 1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki żurawiny suszonej 1/4 szklanki rodzynek Wykonanie:Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy
Z Majeczką w kuchni