względu na to, że rozpoczynam dzień posiłkiem białkowo-tłuszczowym, a jajko jest moim zdaniem najbardziej uniwersalnym produktem, który można znaleźć w lodówce. Tym razem zamiast klasycznej jajecznicy, czy omletu, postanowiłem zapiec je z boczkiem i szczypiorkiem w kokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane
Programista w kuchnitakie śniadania mogę jeść :) Jajo to ulubione jedzenie mojej Miśki, więc zawsze mam towarzysza w jedzeniu. A że groszkiem też nie pogardzi, to sami możecie się domyśleć jak szybko omlet znika z talerza. Dla siebie dodałam trochę boczku - tak wiem, milion kalorii, ale to tak tylko tyci tyci. Składniki: 2 jaja 1-2 łyżki groszku zielonego 1 łyżeczka masła
Gotowanie z pasjąryżu z jajkiem, chciałam spróbować sama zrobić to danie w domu. Przeszukałam internet w poszukiwaniu inspiracji. Każdy sposób był inny, a ja wybrałam jak dla mnie najprostszy - chociaż z omletem wypróbuję następnym razem. Składniki: 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko wcześniej - musi być zimny 1 duże jajo 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: rozgrzać olej w głębokiej patelni/woku/garnku smażyć ryż
Gotowanie z pasjąśrodkową półkę. Szykujemy sobie czystą bawełnianą kuchenną ściereczkę, rozkładamy ją na blacie. Biszkopt na roladę pieczemy krótko – tylko około 10-15 minut – powinien być jasny i miękki, sprężysty jak omlet, nie może stać się suchy bo w takiej formie nie da się zrolować. Po 10 minutach sprawdźcie, czy jest upieczony do suchego patyczka – jeśli nie, dajcie mu jeszcze kilka minut
Karo in the Kitchenmasz pewności, o jakie produkty chodzi? Poniżej lista pięciu najlepszych zapychaczy dla redukujących wagę: Jaja kurze Zacznij swój dzień od solidnego posiłku zawierającego kurze jaja. Może to być jajecznica, omlet, cokolwiek, na co masz ochotę. Awokado Dodaj nieco smaku do swojego następnego posiłku i uwzględnij w nim awokado. Możesz użyć je w, chociażby sałatce. Pomoże Ci to w osiągnięciu sytości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać , że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni
Kulinarne przygody GatityBardzo pomysłowy przepis na domowe, ekspresowe bułeczki, a powiedziałabym raczej bułeczko podobne bułeczki, a nawet bułeczkowe omlety ;). Czy bułki, czy nie bułki, jedno jest pewne- są od bułek o wiele zdrowsze! Nie zawierają mąki. Jej miejsce zastąpiły otręby, nie ma w nich również drożdży- są za to jajka i naturalny jogurt. W przepisie podaję pół łyżeczki proszku
Nastoletnie Wypiekaniejeszcze do niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa! Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na Słodkozjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody GatityMleko to powstało z chwili natychmiastowej potrzeby :) Będę robić koktajl kawowo-kakaowy, a ponieważ dzisiaj, na śniadanie, zużyłam ostatnie łyżki mleka kokosowego do omletu, musiałam sobie to mleko zrobić sama. Przecież nie będę latać do sklepu po litr mleka :) :) Wiem, wiem: czyste lenistwo ;) Ale za to jakie czyste mleko mi powstało! Składniki na ok. 1 litr mleka: 4 szklanki wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWłoski omlet jajeczny tym razem w wersji mięsnej i bardziej sycącej, z szynką i ulubionym serem. Składniki na małą patelnię: 3 jajka 3 plastry szynki np. parmeńska 50 g sera np. mozarella, żółty pomidorki koktajlowe bazylia sól, pieprz łyżka masła łyżka mleka Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki
wyzwania kuchennezjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody GatityKtoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo był naprawdę smaczny. Pulchny, nie wysuszony i z tym dodatkiem buraków... Mniam! Jeśli macie chwilkę wolnego przed pracą, to raz dwa, ubić jajka, posiekać resztę składników i wrzucić wszystko na patelnię. Przyjść za kilka
Kuchnia w czekoladziemleczno żółtkowej. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszać do połączenia składników. Silikonową foremkę (u mnie 20x20cm) lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować olejem (aby omlet nie przywarł), przelać do niej masę, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec 20 minut w 180 stopniach. Porady: osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia i mąki
Fabryka pomysłów