czyli smalec z ogórkiem małosolnym i jabłkami z pysznym wyborem chleba. Oj, dobre to było, a jabłka były przepyszne. Potem pojawiło się danie, które oczarowało moich współbiesiadników czyli kurki, brzoskwinie i orzech laskowy. Pyszne. Kolejny daniem były nerki jagnięce, bób i poziomki. Bób i poziomki pyszne, niestety nerki to nadal nie moja bajka. Pomidory, bundz i czosnaczek
Kuchnia na wzgórzukawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta
potrawyregionalneserca palm (lub ogórki kiszone) i avocado. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku majonezem, pieprzem i solą. Uwaga : najlepiej jest odstawić do lodówki na 12 godzin co najmniej, żeby szczypiorek się przegryzł :) Moje modyfikacje polegały na dorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki(...)aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspecjalne życzenie, dzisiaj węgierskie Leczo. Choć oryginalnie, według węgierskiego tradycyjnego przepisu do Leczo nie dodaje się absolutnie cukinii i przygotowuje się je tylko z 3 warzyw: pomidorów, papryki i cebuli, w proporcji 1:1:1 plus przyprawy, to dzisiejsze życzenie było wyraźne, by do Leczo dodać jednak extra cukinię (na marginesie zwaną też kabaczkiem i mylnie brane za dwa różne(...)kabaczek może mieć różny kolor skórki, od zielonych łącznie z żółtym i białym a nawet dwukolorowy. Może być gładki i pręgowany. Ba, wcale nie musi być podłużny jak ogórek, bo hoduje się również odmiany okrągłe jak kule, specjalnie do faszerowania. Zależy od odmiany. Poniżej kilka odmian kabaczka vel cukinii z wyróżnienia zdjęcia nr. 4. To jest patison, aczkolwiek należący
Sztuka gotowania w/g SamiryJednak zamiast kaszy kuskus można też użyć komosy ryżowej (quinoa), bulgur lub naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Oszałamiająco świeży zapach, lekkość i sytość w jednym. Do tabbouleh (wym. tabule ) można także dodać orzeszki(...)grilla, a komosa ryżowa sprawia, że może też funkcjonować jako samodzielna przekąską. Składniki: – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – 1 szklanka quinoy (komosy ryżowej) – 1 ogórek zielony albo 2 gruntowe – 250-300 g pomidorków koktajlowych – część pokrojona w ćwiartki, część na pół – 1 dymka ze szczypiorkiem – posiekana – 1 czerwona cebula
Pociąg Do KuchniSkładniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek
MenmagazineSkładniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek
Menmagazinecukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek kiszony 1 łyżka majonezu
Smaki Ewylistki bazylii) Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić ze skórką lub obrać częściowo tzn można utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać. Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć(...)gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem. Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami. Podawać należy mocno schłodzone. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnegorzki . Dorzucić pomidory z puszki, pokrojonego w drobne kawałki selera naciowego oraz tuńczyka z puszki - wraz z zalewą . Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5 minut. Serwować jako potrawkę do makaronu - u mnie ze świderkami orkiszowymi od MAKARONY POLSKIE . Najlepiej smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej cebuli i ogórka kiszonego
Grunt to przepis!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne bułeczki a’la hot- dogi z parówką, papryką i ogórkiem. Smakują na ciepło jak i
Marta Gotujesuszonymi pomidorami, nie musimy dodawać majonezu by zwiększać kaloryczność. ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler
Życie na widelcucisza, kiedy każde z nas jadło w zapamiętaniu zupę. Zupa, ziemniaki, trochę jajka. Lub najpierw zupa, potem ziemniaki i jajko. Lub: zupa i ziemniaki, a później jajko i czasami ogórek kiszony, pośpiesznie wyłożony ze słoika. Potajemnie wymieniane uśmiechy i mrugnięcia okiem. Jacy my byliśmy wtedy szczęśliwi. Życzę Wam takiego szczęścia i takich obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com(...)marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 1-2 cebule drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości
Kuchnia smakówswoich ostatnich pomidorów (dojrzewającyh w kartonach), oprócz tego jabłka i owoc kaki. Trafił mi się równiez kawałek bananowca (wg tego przepisu), bo koleżanka zrobiła :) Udało mi się również wczoraj wieczorem zrobić sobie szybkie sushi bo na obiad był ryż, którego jak zwykle było za dużo i trzeba było jakoś zagospodarować resztę. Sushi kocham :) Tym razem zrobiłam z ogórkiem, awokado, zieloną
Co na wege obiad?